Havran

26. 4. 2012 - 8:15 | Téma | red

Havran zdroj: tisková zpráva

Thriller Havran se inspiruje povídkovou tvorbou klasika žánru Edgara Allana Poea. Hlavní roli snímku vytvořil John Cusack, známý například z filmů V kůži Johna Malkoviche, Tenká červená linie, Con Air a Výstřely na Broadwayi. Snímek vznikl v maďarsko-španělské koprodukci.

Luke Evans, známý například z Války bohů, ztvárnil mladého baltimorského detektiva, povolaného k případu brutální vraždy dvou žen. Při pátrání zjistí, že zločin se až příliš podobá smyšlené vraždě, která byla do detailu popsaná v Poeově povídce. Předvolá tedy autora k výslechu, ale zatímco je Poe ve vazbě, dochází k další strašlivé smrti - opět inspirované jedním z jeho příběhů. Detektiv ho pak vyzve, aby mu pomohl vražděni zastavit. Snímek natočil režisér James McTeigue, který má na kontě snímky Invaze a V jako vendeta.

Edgar Allan Poe byl alkoholik a také génius, i když si o něm mnozí myslí pouze to první. Často byl odsuzován kvůli svému pochybnému životnímu stylu. "Chtěli jsme oživit tuto historickou postavu," uvedl v distribučních materiálech spoluautor scénáře Ben Livingston.

Filmaři se museli vyrovnat s tím, že Baltimore z roku 1849, v roce 1914 zničený požárem, neexistuje. Rozhodli se natáčet v Evropě a po vhodných místech pátrali i v Praze, Záhřebu a Bělehradě; nakonec se rozhodli pro Budapešť. Pracovali tam zhruba měsíc a vznikla tak přibližně čtvrtina filmu. Zbytek byl natočen v Srbsku. Scéna odehrávající se v podzemních kanálech Baltimoru byla zčásti natočena v tunelech pod starobylou pevností v Novém Sadě.

Havran

Všechny vymoženosti moderní doby odstranila ze záběrů švédská společnost Film Gate, specializující se na vizuální efekty. Zmizela tak technická infrastruktura, klimatizace, dálnice a přibyl baltimorský přístav. "Je to náš sen o Poeovi. Snili jsme o něm a asi na něm bude něco pravdivé. Myslím, že jsme vystihli jeho podstatu," uvedl k filmu Cusack.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.