Harrison Ford, jehož kariéru nastartovaly Hvězdné války a Indiana Jones, slaví 70 let

13. 7. 2012 - 8:00 | Téma | red

Harrison Ford, jehož kariéru nastartovaly Hvězdné války a Indiana Jones, slaví 70 let zdroj: tisková zpráva

Nejvíce ho proslavil vesmírný pilot Han Solo z Hvězdných válek a archeolog Indiana Jones ze stejnojmenné dobrodružné série, jehož si naposledy zahrál před čtyřmi lety. Americký herec Harrison Ford, který v pátek oslaví sedmdesátiny, má na kontě řadu zejména akčních snímků, v nichž se jen zřídka dává zastupovat kaskadéry. Přitom v Hollywoodu začínal jako tesař a truhlář, naštěstí ale dostal zakázku i od režiséra a producenta George Lucase. A právě ten po deseti letech štěků nastartoval Fordovu hvězdnou kariéru.

"Když jsem začínal, neuměl jsem hrát. Bral jsem 150 dolarů týdně a víc jsem si nezasluhoval. Nevěděl jsem nic o hraní, natáčení filmů," vzpomněl na své začátky později Ford, který je dnes znám i tím, že se podílí na přípravě filmů, v nichž hraje. A to přímo puntičkářsky. "Když si myslím, že něco není v pořádku, klidně připlatím scenáristovi. Dám mu ještě jednu šanci, pak seženu jiného."

A tento styl se mu - zdá se - vyplácí. "Mám takový zvyk, že nejdřív vyškrtám všechny nepodstatné dialogy a začátky a konce scén, které v příběhu nejsou nutné. Pak to začne víc šlapat," vysvětluje Ford, který tento způsob uplatnil i u kriminálního dramatu Svědek. Za roli tvrdého poldy, jenž chrání malého chlapce-jediného svědka vraždy, získal Ford v roce 1986 svou jedinou oscarovou nominaci.

Hvězdné války zdroj: tisková zpráva

Harrison Ford se narodil 13. července 1942 v Chicagu do rodiny irského katolíka a ruské židovky. Už na studiích filozofie a anglické literatury se začal věnovat herectví. V roce 1964 odešel do Los Angeles, kde hrál ve filmu. Zpočátku to ale byly jen malé roličky, a tak aby uživil manželku a dva malé syny, začal pracovat jako tesař-samouk. Postavil například nahrávací studio pro brazilského hudebníka Sérgia Mendese a zakázky měl i z Hollowoodu, mj. od George Lucase.

A právě Lucas ho v roce 1973 obsadil do vedlejší role ve snímku American Graffiti a krátce nato mu nabídl roli ve Hvězdných válkách (1977), která ho katapultovala mezi superstars. Rovněž Lucas, jako producent, stál u Fordovy druhé nejslavnější role, když ho spolu s režisérem Spielbergem, obsadili do dobrodružství profesora archeologie Indiany Jonese.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky zdroj: tisková zpráva

Muže železných nervů, vystavujícího kůži jedovatým hadům a štírům, který pátrá, pronásledován nacisty, či sovětskými agenty, po magickém artefaktu, ztvárnil Ford poprvé v roce 1981 ve snímku Dobyvatelé ztracené archy. Následovaly Indiana Jones a chrám zkázy (1984), Indiana Jones a poslední křížová výprava (1989), kde si zahrál se Seanem Connerym, a v roce 2008 Indiana Jones a Království křišťálové lebky. Přitom roli Indiana Jonese měl původně hrát Tom Selleck.

K dalším známějším Fordovým filmům patří sci-fi Blade Runner, akční Uprchlík, Tichý nepřítel, Vysoká hra patriotů, 48 hodin v Paříži či Air Force One. Zahrál si i v hororu Pod povrchem, po boku Michelle Pfeifferové, v kombinací westernu a sci-fi Kovbojové a vetřelci či v thrilleru K-19: Stroj na smrt, v němž hrál velitele jaderné ponorky. Střihl si i romantiku Šest dní, sedm nocí, v níž ale také nechybělo dobrodružství.

Harrison Ford ve filmu Kovbojové a vetřelci

Vedle filmu má Ford dvě velké vášně. "Měl jsem možnost letět snad se vším, počínaje F-16 a konče velkým ruským dvojplošníkem. Jednou z výhod slávy je, že se vám občas naskytnou takové příležitosti," říká ke své první vášni. Tou druhou jsou motorky, kterých má celou sbírku.

A v životě úspěšného a sympatického muže nemůžou chybět krásné ženy. Už ve dvaadvaceti letech se poprvé oženil, s Mary Marquardtovou má dva syny. Po 15 letech se rozvedl a v roce 1983 si vzal Melissu Mathisonovou, scénáristku mj. filmu E.T. Mimozemšťan či Kundun. I s ní má dvě děti a i s ní se rozvedl (v roce 2004). Nyní je ženatý s herečkou Calistou Flockhartovou (47), seriálovou Ally McBealovou, s níž vychovává jejího adoptovaného syna Liama (11).

Více o Harrisonu Fordovi na www.osobnosti.cz

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.