Hardcore Henry - recenze unikátního akčního filmu

25. 4. 2016 - 13:14 | Recenze | František Fuka

Hardcore Henry - recenze unikátního akčního filmu zdroj: tisková zpráva

Tentokrát začnu něčím důležitějším, než je popis děje, a to stylem: Celovečerní film Hardcore Henry je celý natočen očima jeho protagonisty Henryho (i když ne v reálném čase nebo v nepřerušeném záběru). Byl velmi laciný, natočili ho Rusové a byl částečně financován z dobrovolných fanouškovských příspěvků.

Co se týče děje: Je to akční sci-fi, odehrávající se v současném Rusku. Hlavní hrdina je klon/kyborg, bojující s padouchem s nadpřirozenými schopnostmi. Je to hodně mládeži nepřístupné, dočkáme se litrů krve, spousty roztrhaných těl, děravých hlav v maximálních detailech a nechybí ani pohledné ruské full frontaly a znásilňování.

Takže, schází vlastně něco k dokonalé spokojenosti?

Docela signifikantní jsou následující střípky:

  • Režisér je původně muzikant a má kapelu
  • Film koprodukoval Timur Bekmambetov
  • Ve filmu hraje m.j. Sharlto Copley, Tim Roth a Derek Zoolander junior
  • Autorkou soundtracku je ženská, která v něm hraje vraždící ninja-dominu
  • Ruské holky jsou sexy
  • Nikdo neřeší, co je zač hlavní padouch, proč má nadpřirozené schopnosti a laboratoř ve vzducholodi
  • Nikdo neřeší spoustu dalších věcí a jsem si docela jist, že jsem úplně nepochopil tu trochu děje, která ve filmu je.

Film je velmi, velmi podobný videozáznamu záznamu akční FPS videohry, jsem si zcela jist, že je to záměr a nevidím v tom žádný mínus (je spousta akčních FPS videoher, na jejichž záznam se budu 90 minut rád koukat). Akční vraždící scény se střídají s pomalejšími cutscénami, děj je naprosto absurdní a celé je to naprosto, naprosto šílené. Šílenější, než obvyklé videohry. Šílené třeba na úrovni hry Bulletstorm. Nebo na úrovni Raimiho starého Evil Dead II. Tzn. "vše je dovoleno, nic není nemožné, neexistuje autocenzura, logika nás nezajímá". Mnohé scény jsou tak přehnaně drsné, až jsou zábavné, a je to zcela jistě záměr. Kdyby takovýto film natočili v Hollywoodu, okamžitě by se přihrnuly ze všech stran žaloby mravokárců, volajících po bojkotu z nejméně tuctu různých důvodů. Připadalo mi to moc sympatické a osvěžující.

Hlavní problémy tohoto filmu jsou dva:

1) Rozpočet byl prý pouhé dva miliony dolarů, což mi připadá naprosto neuvěřitelné, neboť Hardcore Henry vypadá výpravněji, než filmy, které byly desetkrát až dvacetkrát dražší. Ale kdyby byl rozpočet sto milionů dolarů, film mohl být ještě o něco zábavnější.

2) Problém s tím, aby se film nestal během svých 90 minut fádním. Filmaři se v tomto ohledu opravdu snaží, přicházejí s nejbizarnějšími zvraty a s inovativními variacemi akčních scén. Například v jedné scéně se Henryho spojencem stane chromý profesor na invalidním vozíku, který pomocí VR přilby ovládá několik svých klonů, které nejsou chromé a mají různé zbraňové specializace (sniper, boj na blízko, berserker). Ale v jednu chvíli může vždy ovládat jen jednoho. A cílem mise je dostat toho chromého profesora ven z domu plného nepřátel. Ale přes to všechno jsem se ke konci filmu, při asi sté ultrabrutální smrti, neubránil jistému závanu nudy.

Jsem velice rád, že tento film vznikl, že jsem ho viděl a že se i přes své mizivé světové tržby tvůrcům bohatě zaplatí (vzhledem ke svému ještě mizivějšímu rozpočtu).

Jen se obávám, že další podobně natočený film nemůže vzniknout, protože v tomto vizuálním stylu prostě už není kam dál jít. Ale rád se nechám překvapit.

P.S: Film je natočen tak, že mě i přes neustálý pohyb first person kamery překvapivě vůbec nebolela hlava (na rozdíl od podobných scén v Grimsby).

P.P.S: Kdyby tento film natočil v přesně stejné podobě Lars von Trier nebo Steven Soderbergh, zcela jistě by se o něm psaly dlouhatánské rozbory, jak geniálně dekonstruuje akční kinematografii a jak sofistikovaně nastavuje zrcadla všemu možnému.

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.