Gnomeo a Julie: prvotřídní dabing v podání českých hvězd

11. 2. 2011 - 8:10 | Téma | red

Gnomeo a Julie: prvotřídní dabing v podání českých hvězd zdroj: tisková zpráva

Nový animovaný 3D film Gnomeo a Julie přinese skvělý vizuální zážitek divákům všech věkových kategorií, čeští diváci si navíc mohou vychutnat prvotřídní dabing v podání našich hereckých a dabérských hvězd.

Hlavních rolí se ujali Jan Dolanský (Gnomeo) a Tereza Bebarová (Julie), těšit se můžeme také na Tatianu Vilhelmovou, Petra Olivu či Pavla Lišku. Liška sám sebe považuje za dabérského nováčka, ke svým zkušenostem s dabingem dodává: "Já su velký začátečník v této profesi. Mám za sebou teprve tři pokusy a měl jsem vždycky velké štěstí na dobré filmy. Všechno to byly animované pohádky. Začal jsem Dogem ve Vzhůru do oblak, pak Rohánkem v Kukym a v březnu bude v kinech premiéra Autopohádek, kde jsem se potkal s panem Břetislavem Pojarem, kterého si velmi vážíme se svým synem Šimonem. Také u Gnomea jsem se cítil pořád nesměle v úloze toho, kdo se učí a poznává nové." Roli trpaslíka Bennyho zvládl Pavel Liška výborně, svým nenapodobitelným způsobem vnáší do filmu další prvek humoru.

Gnomeo a Julie

Další z komických postav, žába Nanette, byla svěřena Tatianě Vilhelmové. Jak si Vilhelmová s žábou poradila? "Nejdřív jsem si myslela, že jsem byla obsazena do role Julie, ale pak jsem zjistila, že budu mluvit žábu. Což mě vlastně potěšilo, protože na Julii bych musela ladit hlas o pár oktáv výš. Žába byla akorát. Dalo se na ní vyblbnout, je to vlastně nejvtipnější postava celého filmu. Supluje roli chůvy z původní předlohy, Shakespearova Romea a Julie. Je to Juliina kamarádka, Julie se žábě svěřuje se svojí láskou ke Gnomeovi a dalšími tajnostmi."

Julii z rodu trpaslíků s červenými čepičkami přibližuje Tereza Bebarová: "Myslím, že mistr Shakespeare by se divil, co je všechno možné, ale jedná se o postavu Julie velmi podobnou té ze slavného dramatu Romeo a Julie. Až na malý detail, že je to takový ten sádrový trpajzlík, kterého často najdete na zahrádkách českých chalup a chatiček. K psychologii postavy bych dodala, že je to lehce frustrovaná, dospívající trpaslice sošného vzhledu, která má sklony k romantice, zásadně neposlouchá rodiče a bezhlavě se pouští do nebezpečných situací."

Gnomeo a Julie

Kterému trpaslíkovi bude patřit hlas Petra Olivy? "Moje postava je takový popleta, Lord Červenín, tatínek Julie," říká Oliva, dvorní dabér herce Michaela CaineaCaine propůjčil svůj hlas Lordu Červenínovi (Redbrickovi) v originální verzi filmu. K práci na dabingu Petr Oliva dodává: "Bylo to dost obtížné. Trefit se do toho, co říká figurka, není jen tak."

Tereza Bebarová si dabování Julie pochvaluje: "Dabing filmu do kin má tu výhodu, že je na něj víc času než třeba u dabingu do televize. Takže si s ním můžete pohrát. Bohužel jsem film neviděla celý, jen scény, kde vystupuje Julie. A pobavil mě fakt, že jsem si Julii vlastně nikdy nezahrála na divadle, tak si ji teď, v pětatřiceti, nadabuju, a ještě ke všemu v trpasličí verzi."

Gnomeo a Julie

A co prozradí na svého hrdinu, věrného Bennyho, Pavel Liška? "Víte, vlastně mi to přijde srandovní. Doteď jsem mluvil, když jsem tedy musel, o svých dramatických postavách v hraných filmech, o jejich hledání... no dobře, zkusím to: Moje postava ...x... (zapomněl jsem jméno) – Benny, pozn. distr. – je postava veskrze dobrá, pro kterou je přátelství možná víc než láska, pak se ale přihodí, že... ale na to se přijďte podívat do kina."

Hollywood Classic Entertainment uvede film Gnomeo a Julie do kin 17. února 2011.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.