Génius inspirující světoznámé filmaře: Karel Zeman očima přespolních

14. 7. 2015 - 16:00 | Téma | Ladislav Loukota

Génius inspirující světoznámé filmaře: Karel Zeman očima přespolních zdroj: tisková zpráva

Je to více než 57 let, co se na světové výstavě Expo 58 dočkal premiéry snímek Vynález zkázy režiséra Karla Zemana. Svého času velmi populární snímek, který se jako jeden z mála československých filmů dočkal i popularity za našimi hranicemi, se nyní vrací v premiéře digitálně zrestaurované verze. Po více než půlstoletí si tak znovu můžeme připomenout Karla Zemana jako génia, který není výjimečný jenom na naší scéně, ale inspiroval i řadu pozdějších světových filmařů. 

O tři roky starší Vynález zkázy pak narazil na zlatou žílu inspirace u Verneovek. Kde se Cesta do pravěku ještě snažila o uvěřitelnost triků, do perokreseb silně stylizovaný Vynález zkázy naplno přijal snahu přijít s něčím zcela novým. V době, kdy byly triky teprve v plenkách a silně stylizované snímky byly možné jenom skrze plně animované podání (Disney), Zeman zkrátka vymyslel zcela nové pojetí filmového obrazu.

Více než československý režisér

Stejný postup pak Zeman použil i u Barona Prášila (1961), Blázkovy kroniky (1964), Ukradené vzducholodi (1967) či Na kometě (1970). Byla to právě tato stránka Zemanovy tvorby - ono odlišení se od animovaného i hraného filmu a synteze obou do něčeho zcela nového - která ovlivnila filmaře daleko za našimi hranicemi.

švankmajer zdroj: tisková zpráva

Světového věhlasu se dočkal i Jan Švankmajer.

I když se v souvislosti s Karlem Zemanem o něm často mluví o "českém Mélièsovi", mnohem přesnější by bylo jen označit přímo za pokračovatele prvního trikového filmaře bez přízvyska "český". Zeman totiž bezpochyby patřil mezi jednoho z největších, ne-li největšího inovátora filmových triků v polovině 20. století, překonávajíc úroveň japonského trikového filmu (Godzilla) i amerických miniatur. Jediný, kdo ho překonal, je notně slavnější současník Ray Harryhousen, který sice působil už od 40. let, ale největších úspěchů se dočkal až na přelomu 50. a 60. let.

zeman02 zdroj: tisková zpráva

Filmy Karla Zemana jsou stále velmi oblíbené.

Zemanovy filmy obletěly svět jak za svého času, tak při výjimečných příležitosti i poté. Ostatně i nynější restaurovaná verze Vynálezu zkázy míří i na zahraniční festivaly. Nelze se tak divit, že nejen Jan Švankmajer, ale i Terry Gilliam nebo Tim Burton totiž identifikovali Karla Zemana jako největší inspirací svého vlastního stylu. Dokonce i otec moderního trikového filmu za mořem, Ray Harryhousen (Jáson a Argonauti) cituje Zemana jako zdroj obdivu. Harryhousenova stránka o Zemanovi mluví přímo jako o "filmaři, který se Harryhousenovi blíží nejvíce ze všech". Při analýze Harryhousenových filmů se ostatně rychle ukáže, že od sebe ze Zemanem vzájemně čekali inspiraci - scény z Cesty do pravěku například odráží Harryhousenovy triky v One Million Years B.C (1966). Velmi podobné jsou i některé scény v pozdější Spielbergově Jurském parku.

harryhousen zdroj: tisková zpráva

Ray Harryhausen se proslavil trhákem Clash of the Titans.

Jenže zatímco Harryhousen se dočkal hned několika následovníků i mezinárodního uznání, český trikový film se po Zemanově derniéře v roce 1980 propadl do nicoty. Zemanův odkaz dnes nejvíce připomínají nekonečné reprízy jeho původních filmů nebo od roku 2012 pražské Muzeum Karla Zemana, nikoliv však snahy jiných filmařů. Těm v 90. letech zcela ujel trikový vlak a krom Švankmajerových uměleckých počinů tak nezvládají ani konkurovat digitální éře, ani přijít s konkurenceschopnou alternativou. Karel Zeman byl zkrátka jenom jeden, a ačkoliv si mnozí brousili zuby na to být jeho nástupci, v soubobé realitě zůstává Zeman doslova pouze muzejním artiklem z lepších a kreativnějších časů.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.