Frances McDormandová

15. 7. 2009 - 13:44 | Téma | red

Frances McDormandová zdroj: tisková zpráva

Za prahem padesátky patří Frances Louise McDormandová mezi nejuznávanější herečky dneška

Frances McDormandová Za prahem padesátky patří Frances Louise McDormandová mezi nejuznávanější herečky dneška. Dokáže zaujmout v každé roli, dramatické i komediální. Není těžké uhodnout, komu vděčí za to, že její talent nezapadl: svému manželu Joelu Coenovi a jeho bratru Ethanovi. Představila se celkem v sedmi snímcích tohoto dua v čele s krimidramatem Fargo (1996). Za úlohu těhotné policistky Marge Gundersonové obdržela Oscara.

Narodila se 23. června 1957 v Chicagu, stát Illinois. Zprvu vyrůstala v Kanadě, kam ji adoptoval protestantský pastor Vernon McDormand a jeho žena Noreen. Od šedesátých let se ale McDormandovi cestují po celé Severní Americe; otec vystřídal farnosti v Georgii, Tennessee či Kentucky, usadili se až v pensylvánském Monessingu. Herecké vzdělání nabyla na malé křesťanské univerzitě Bethany College a posléze na slovutné Yale University, kde si vysloužila cenu Carol Dyeové pro nadané studenty. S doktorátem odcestovala do New Yorku, živila se jako servírka a vyčkávala na hereckou příležitost. Sdílela tehdy pokoj i osud s jinou budoucí držitelkou Oscara – Holly Hunterovou.

Frances McDormandová ve filmu Laurel Canyon Průlomovým rokem pro Frances McDormandovou je orwellovský 1984; na divadle tehdy slavila úspěchy ve hrách Painting Churches a Awake and Sing!. Ve filmu se dočkala svého debutu. A nebyl to debut ledajaký: morytát bratrů Coenových Zbytečná krutost, v němž se ujímá role nevěrné manželky Abby, první z mála svých femme fatales. Do této role byla zprvu obsazena Hunterová, kvůli jiným pracovním povinnostem však z natáčení odstoupila a doporučila svou kamarádku jako náhradu. Stála tím u zrodu velké kariéry Frances McDormanové i jejího mnohaletého vztahu s Joelem Coenem. V příštím projektu Coenových Zmatky v Arizoně (1987) došlo na Hunterovou; Frances se tu objevuje pouze v menší roli. Ještě střídmější party jí pak Coenovi nabídli v gangsterce Millerova křižovatka (1990) a kafkárně Barton Fink (1991). Objevuje se též ve Vlně zločinu (1985) a v Darkmanovi (1990), dvou raných filmech Sama Raimiho, dlouholetého kamaráda Coenových.

Frances McDormandová ve filmu Na pokraji slávy Krůčky k velké kariéře McDormandová uskutečnila jinde: na broadwayských jevištích coby Stella Kowalská v Tramvaji do stanice Touha (1988, nominace na cenu Tony). Na televizních obrazovkách v roli hubaté sekretářky ústřední hrdinky (Margaret Colinová) v kriminální seriálu Detektiv v sukni (1987-88). A ve filmu mimořádně procítěným výkonem jako týraná žena jižanského rasisty Bella (Brad Dourif), jež prožije platonický románek s agentem FBI (Gene Hackman), v dramatu Hořící Mississippi (1988, nominace na Oscara).

Nadání Frances McDormandové ocenily výjimečné režijní osobnosti z obou stran Atlantiku; raritně rolí hlavní (policistka Ingrid v Loachově thrilleru Tajné složky, 1990), nebo častěji úlohou vedlejší (Altmanova tragikomedie Prostřihy, 1993; Stylesovo krimi Osamělá hvězda, 1996). McDormandová si stihla vydobýt jistou proslulost úlohami domáckých hrdinek, které se nepletou do „velkého světa mužů“ a které zatvrzele hájí svou rodinu, nebo aspoň to, co z ní zbývá.

Frances McDormandová ve filmu Fargo Nejslavnější roli její kariéry pro McDormandovou uchystali Coenovi: její Marge Gundersonová z thrilleru Fargo (1996) se vymyká z celé filmografie této bratrské dvojice: těhotná policistka, jež se stoickým klidem pronásleduje dva brutální vrahy a jež neztrácí na náladě ani uprostřed mrazivých plání Minnesoty. Od té doby jí Coenové svěřili ještě dvě specifické úlohy: Doris Graceovou, dámičku pohrdající svým manželem (Billy Bob Thornton), v noirovém thrilleru Muž, který nebyl (2001) a Lindu Litzkeovou, trenérku toužící po plastické operaci a optimistickém muži, v komedii Po přečtení spalte (2008).

Frances McDormandová ve filmu Její případ Snad každý z výkonů Frances McDormandové byl zasluhoval větší pozornost. Režiséři jí v posledním desetiletí svěřovali úlohy žen, které svou sílu prokazují v hraniční situaci. Příkladem může být doktorka Verstaková, jediná Němka mezi válečnými zajatkyněmi z Británie či Ameriky, v dramatu Cesta do ráje (1997) anebo Glory Dodgeová, razantní řidička bojující proti sexuálnímu obtěžování, v dramatu Její případ (2005). Netradiční úlohou bohémské rockerky se prezentovala v rodinném dramatu Laurel Canyon (2003). Neokázalé, přitom však působivé dramatické herectví Frances McDormandové pravidelně nacházívá uznání u oscarové Akademie. O zlatou sošku se ucházela za úlohu osamělé matky strachující se o svého synka-novináře (Patrick Fugit), v retrokomedii Na pokraji slávy (2000) i naposledy také za Její případ.

Veselohrami naopak McDormandová šetří, což je s ohledem na její komediální sklony, často vyšperkované sžíravou sebeironií, učiněná škoda. Nalezneme pouhou hrstku tragikomedií (skoro) jako ze života, ve kterých se její hrdinky zapletou do více (Skvělí chlapi, 2000; Lepší pozdě nežli později, 2003) či méně (Zbožňuju prachy!, 2006) absurdních událostí. Vedle Po přečtení spalte se ve skvělém komediálním světle představila coby moralizující služebná v břitké komedii Miss Pettigrew Lives for a Day (2008).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.