Finále Plzeň 2009

14. 4. 2009 - 9:21 | Téma | red

Finále Plzeň 2009 zdroj: tisková zpráva

Promítat bude Beseda i Cinema City Finále Plzeň 2009 se koná od 19. do 25. dubna 2009. Po loňském roce se Finále definitivně zabydlelo v Měšťanské besedě

Promítat bude Beseda i Cinema City

Finále Plzeň 2009 se koná od 19. do 25. dubna 2009.

Po loňském roce se Finále definitivně zabydlelo v Měšťanské besedě. Pro festival bude vybaven velký sál pro promítání 35mm filmů, dočasně přibude stylová kavárnička, ve foyer v 1. patře bude výstava o režiséru Františku Vláčilovi a v prostorách celé Měšťanské besedy fotografie, jejichž autory jsou čeští kameramani. Beseda zůstane po celý den otevřená, od ranních hodin (pohádky pro děti) až do pozdní noci. Projekce v pěti sálech se budou střídat s besedami a zajímavými setkáními. Na programu jsou sekce nových i archivních filmů, pocty vynikajícím tvůrcům, tvorba filmových škol i výjimečné počiny české kinematografie. Pro srovnání jsou letos připraveny velmi zajímavé evropské snímky a také exotická sekce čínských filmů.

Dalším místem projekcí bude multikino Cinema City Plzeň a zcela nově také nábřeží řeky Radbuzy, na které se v případě příznivého počasí a stavu vody přestěhují oblíbené večerní projekce pod širým nebem. Program doplňují doprovodné koncerty.

Mezi hosty festivalu potkáte herece i režiséry, budou to mimo jiné režiséři Věra Chytilová, Dušan Klein, Juraj Herz a Filip Renč, herci Josef Somr, Jan Budař, Marta Vančurová nebo dokumentaristky Olga Sommerová a Helena Třeštíková.

Pokud byste se v době Finále zdržovali v Praze, najdete část festivalových projekcí také v kině Evald.

Zlatí ledňáčci na Finále 2009

V hlavní soutěži Finále 2009 se utká 12 nových českých celovečerních filmů, z celkového počtu 23 vyrobených, 8 snímků bude na Finále uvedeno mimo soutěž. Tři filmy (Normal, Na půdě a Líbáš jako Bůh) se jejich producenti rozhodli na Finále neuvádět. Držitele Zlatého ledňáčka určí mezinárodní porota, v jejímž čele stojí scenáristka Milena Jelinek z USA, dalšími členy jsou producent Andreas Eicher (Německo), distributor Ivan Hronec (Slovensko, SPI International), filmař Lau Shing Hon (Hong Kong) a Pavel Jech (děkan FAMU).

Do soutěže dokumentárních filmů bylo vybráno 24 nových českých snímků, 10 bude uvedeno mimo soutěž. O nejlepším dokumentu rozhodne mezinárodní porota, které předsedá Markéta Šantrochová (České filmové centrum – Film Promotion). Spolu s ní budou rozhodovat Sari Volanen (Finsko, nákupčí dokumentů) a Marek Šulík (SK, režisér, střihač).

Poklady z archivů i zapadlá arcidíla

Výběr archivních snímků přináší v sekci Pocta Františku Vláčilovi Marketu Lazarovou, Údolí včel i drama Adelheid. Finále skládá také Poctu Věře Chytilové, která letos oslavila osmdesáté narozeniny. Vedle retrospektivy jejích filmů se chystá i kniha v edici Finále s názvem Vzdor i soucit Věry Chytilové. V sekci Nejbouřlivější desetiletí české kinematografie je na pořadu rok 1969, ono pohnuté období připomene i sekce Nezvaní hosté, mimo jiné dokumenty o hrdinském činu Jana Palacha. Sekcí Zapadlá arcidíla se festival vrací do devadesátých let, kdy vznikaly výjimečné filmy, jako například Vojtěch, řečený sirotek Zdeňka Tyce s Petrem Formanem v hlavní roli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.