Film Angry Birds vlétne do kin v květnu příštího roku

29. 9. 2015 - 11:44 | Novinky | Adam Homola

Film Angry Birds vlétne do kin v květnu příštího roku zdroj: tisková zpráva

Pokud půjde všechno podle očekávání, mohl by se stát film Angry Birds nejúspěšnějším filmem podle hry. Nízkou laťku nebude pro rodinný animák o roztomilých naštvaných ptácích těžké překonat, byť to filmu asi dlouho nevydrží. Angry Birds mají premiéru 12. května 2016 a jen pár týdnů poté, 9. června 2016 má premiéru Warcraft. Ale to bychom předbíhali. Teď je září 2015 a máme tu první trailer na film, na který se příští léto poženou děti ve velkém.

Angry Birds má původ ve Finsku, kde tvůrci hry ze společnosti Rovio investují nemalé prostředky také do produkce filmu. Samotný rozpočet se pohybuje někde kolem 80 milionů dolarů a navíc do marketingu a distribuce investuje filmové studio Sony Entertainment společně s Roviem zhruba 100 milionů eur. Jaký podíl z této částky půjde z kapes Rovia a jaký ze Sony zveřejněno nebylo, ale sám šéf Rovia v jednom ze starších rozhovorů prozradil, že vývojářské studio do celého projektu investuje částku přesahující 100 milionů eur.

zdroj: Archiv

To z filmu činí zdaleka nejdražší finský film. Pro kontext lze uvést nedávný finský snímek Sejmi prezidenta (Big Game), který stál zhruba 8,5 milionů eur. Pro Rovio je film Angry Birds klíčový. Firma na hrách série AB neskutečně vyrostla, ale svoji největší slávu mají naštvaní ptáci už za sebou. Přišlo tak nevyhnutelné velké propouštění, pád hodnoty firmy a stagnace. Koncept Angry Birds se masám jednoduše začal přejídat a tak i když lze často vidět malé děti oblečené do merchandisingu AB, samotná hra už tolik nefrčí.

angry birds film 3 zdroj: tisková zpráva

Proto si od filmu Roviu slibuje znovuoživení zájmu a hromadu prodejů když ne hry, tak merchandisingu - triček, batohů, čepic, figurek, hraček apod. Jestli film ale dopadne jako velký úspěch a nakopne mdlou značku je teď těžko říct, žádní zvlášť ověření kreativci za ním totiž nestojí. O režii se stará duo debutantů Clay Kaytis a Fergal Reilly a scénář má na starosti Jon Vitti, který se coby scénárista podílel na filmech Alvin a Chipmunkové nebo Simpsonovi ve filmu.

Minimálně scénárista tedy nějaké zkušenosti s animovaným materiálem pro (nejen) děti má, ale poradí si s ve hře němými ptáky a prasaty? To nám první trailer zatím příliš neprozradil, ale pár vtipů pro mladší generaci v něm najdeme. Pohled na dabérské obsazení nám zase odhalí dvě slavná jména, kterým sekunduje několik nadějných komiků. Na plakátech a v trailerech k filmu se bude ale zřejmě tlačit jen ústřední dvojka Jason Sudekis mluvící Reda a Peter Dinklage, který mluví Mighty Eagle.

angry birds film 2 zdroj: tisková zpráva

Dalo by se říct, že film podle Angry Birds měl přijít spíše před dvěma či třemi lety. Polovina roku 2016 je už příliš pozdě. Na druhou stranu se můžeme vrátit k prvnímu odstavci a říct něco podobného i o Warcraftu. Největší dny má World of Warcraft za sebou, byť jde pořád o největší západní hru svého druhu. Oba filmy mohou bez problémů propadnout a vydělat si jen tak tak na zalepení nákladů, ale stejně tak není těžké představit si přiblížení tržeb z kin k miliardě. A kdo ví, třeba i dál.

Zdroje: YouTube , tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.