Dvanáct do tuctu (Cheaper by the Dozen)

30. 4. 2004 - 2:30 | Téma | red

Dvanáct do tuctu (Cheaper by the Dozen) zdroj: tisková zpráva

Po několika týdnech je tu opět rozesmátý šedináč Steve Martin. Tentokrát (pro změnu) v rodinné a tradiční komedii o tom, jak je těžké udržet na řetězu smečku dvanácti dětí a kariéru k tomu. Režie: Shawn Levy (Líbánky). Napsal: VOJTĚCH RYNDA. Dvanáct do tuctu je volný remake stejnojmenné komedie z roku 1950 (která zase vychází z autobiografické knihy jistých Franka a Ernestine Gilbrethových)

Dvanáct do tuctu je volný remake stejnojmenné komedie z roku 1950 (která zase vychází z autobiografické knihy jistých Franka a Ernestine Gilbrethových). Oba ty filmy jsou americké, rodinné a tradiční, což je popisuje asi tak nejlíp. Ale zatímco před padesáti lety se tvrzení, že rodina je lepší než kariéra, dalo v americkém mainstreamovém bijáku prezentovat ještě docela věrohodně, na začátku jedenadvacátého století už tahle "tradičnost" působí jako z filmově-sociologického muzea. Ne, že by nebylo fajn dát rodině přednost před penězi, a ne, že by to plno lidí tady i v Americe nedělalo, ale nasytit tímhle světonázorem celý film působí poněkud anachronicky.

Dvanáct do tuctu Tolik na téma film a společnost a teď už k filmu samotnému. Dvanáct do tuctu je jednoduše příjemná podívaná, o jejímž rodinném charakteru svědčí i to, že u nás běží v českém dabingu. Těch dvanáct do tuctu je dětí Toma (Steve Martin) a Kate (Bonnie Hunt) Bakerových. Po úvodní rekapitulaci, jak k téhle demografické anomálii (promo materiály uvádějí, že na jednu rodinu v USA připadá průměrně 1,87 dítěte) došlo, následuje několik více či méně vtipných výstupů na téma rodinná souhra, šťastný život v balíkově, máme se rádi atd. Zápletka? Tom dostane nabídku koučovat prvoligový tým amerického fotbalu, což býval jeho životní sen, ale znamenalo by to odstěhovat se do Chicaga. Další výstupy - manželé se podporují, dětem se nechce, nový dům, šikana ve škole. Ale i Kate má svůj životní sen, a tak když jí z New Yorku zavolají, že jí vydají knihu, rozhodne se tam vyrazit, byť plná obav o rodinu. A že jsou obavy na místě: Tom zkrátka dva týmy - rodinný a fotbalový - sám najednou neutáhne. (Výstupy: všechno jde do háje, což si asi umí každý představit.)

Dvanáct do tuctu Tohle jednoduché schéma jednak neomylně vede k uvedenému světonázoru, jednak poskytuje základ pro šňůru vděčných komických výstupů (nepadlo tady to slovo už?), směřujících obvykle k neméně vděčné destrukci čehokoliv. Film tak svůj účel - pobavit i poučit cílovou skupinu - plní velmi solidně. Nešlo by to tak snadno nebýt režijně slušně zvládnuté smečky dětí (to natáčení muselo být peklo) a fungující "rodinné" chemie: těm lidem na plátně prostě věříte, že se přes to všechno pošťuchování mají rádi. Herecky snad trochu pokulhává otec v podání Stevea Martina (příliš sitcomovosti, což se ostatně dá vyčíst celé expozici) a Ashton Kutcher (Líbánky, režie týž Shawn Levy jako v tomhle případě) coby narcistní přítel nejstarší z dcer taky mohl trochu ubrat, i když by se pak už asi tolik nebavil. Atmosféru vhodně doplňuje soundtrack s několika kinderpunkovými kousky, ocenit je třeba i fakt, že rodinný rozkol jednu chvíli vypadá temněji, než by člověk od filmu tohohle kalibru čekal... Jinak je ale ve Dvanáct do tuctu všechno na svém místě a je to tak dobře. V rodinné zábavě nemusí být každý den revoluce.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.