Druhý Thor je v kinech. Co čeká diváky marvelovek v budoucnu?

11. 11. 2013 - 20:30 | Recenze | Ladislav Loukota

Druhý Thor je v kinech. Co čeká diváky marvelovek v budoucnu? zdroj: tisková zpráva

Na plátna tento týden přichází další komiksový film z marvelovského světa, Thor: Temný svět. Můžeme od něho čekat návrat sympaticky znesvářené dvojice Thor a Loki, stejně jako zápletku šmrncnutou porcí sci-fi a fantasy. Zároveň opět platí, že se jedná jen o dílek skládačky z mnohem většího světa

Před dávnými milénii zkřížil temný elf Malekith nože s Thorovým dědem Borem a prohrál – jak už to však v podobných příbězích chodí, Malekith nebyl zabit, nýbrž uvězněn. Nyní, právě v čas průniku Země a dalších realit, se Malekith vrátil s pomstou v očích. A neplánuje nic menšího než zničit celý vesmír...

Thora tak čeká o dost jiné dobrodružství než minule – už nejde jen o spásu své říše. I proto po shakespearovském režisérovi prvního filmového Thora, Kennethu Branaghovi, nyní režisérskou štafetu převzal Alan Taylor, harcovník televizní režie seriálu Hra o trůny. Přesto jde o ojedinělou změnu – jinak se ve filmu dočkáme návratu Thora (Chris Hemsworth) a Lokiho (Tom Hiddleston), jejich otce Odina (Anthony Hopkins) i Thorovy milé Jane Fosterové (Natalie Portman). Úhlavního záporáka Malekitha si pak okusil britský herec Christopher Eccelston, kterého můžete znát z filmů 60 sekund, 28 dnů poté nebo seriálu Doctor Who (počeštěně Pán času).

>>> ČTĚTE RECENZI THOR: TEMNÝ SVĚT

Ještě zajímavější jsou na filmu však odkazy na další marvelovské tituly, stejně jako celý "seriálový" způsob, kterým nyní Marvel svá dílka tvoří. Co vše nás tedy má od studia po Thorovi čekat?

1377703311 zdroj: tisková zpráva

Fáze dva

Tužby diváků po dalších filmech má prozatím zchladit televizní seriál Agents of S.H.I.E.L.D., v němž se agent Phil Coulson (Clark Gregg) vede skupinku mladých agentů titulní organizace a lehce kontroverze zachraňuje svět.

Za seriál je odpovědný Joss Whedon, který vytvořil i oceňovaná jména jako Buffy či Firefly – momentální provedení Agents of S.H.I.E.L.D. přesto není po chuti všem. Z mrzké kvality ovšem agenty opět vytahuje provázanost s jinými marvelovskými filmy – aktuální díl se tak odehrává po událostech nového Thora, čas od času se objeví i Samuels L. Jackson jako Nick Fury či další postavy z filmové sféry.

Ten pravý velkofilm však dorazí až v dubnu příštího roku. Captain Amerika: The Winter Soldier bude pokračováním příběhu Steva Rogerse alias Kapitána Ameriky, svou zápletkou ukáže jako jeho nesnadnou adaptaci do moderního světa, tak i mírně politické půtky uvnitř organizace S.H.I.E.L.D.

zdroj: Archiv

Konec roku 2014 pak osvětlí vesmírná opera Strážci galaxie, v níž (zřejmě) nepotkáme žádného z doposud uvedených filmových hrdinů – namísto toho film představí postavy veskrze mimozemského původu včetně raketového mývala, chodícího stromu nebo záporáka z poslední minuty Avengers, Thanose. Bude zajímavé, jak Strážci galaxie obstojí ve srovnání s podobně střiženými novými díly Hvězdných válek.

Guardians_of_the_Galaxy_5 zdroj: tisková zpráva

Na rok 2015 jsou rovněž plánovány dva filmy. Prvním z nich má být Ant-Man, vyprávějící o zmenšujícím se superhrdinovi. Za režii je odpovědný Edgar Wright, který stojí i za komediálně laděnou Cornetto trilogy dua Simon Pegg a Nick Frost (Shaun of the Dead, Jednotka příliš rychlého nasazení, U Konce světa), čeká se tak spíše komediálnější atmosféra.

Ant-Man možná bude svěží pokoukanou, oči fanů jsou však upnuty především na další týmovku jménem Avengers: Age of Ultron. Pro tu budou na konci jara 2015 opět obsazena všechna velká jména od Roberta Downeyho Jr. po Chrise Hemswortha. Hlavního záporáka si tentokrát zkusí James Spader (Hvězdná brána), který propůjčí svůj hlas zlotřilé umělé inteligenci, titulnímu Ultronovi.

avengers-age-of-ultron-fan-made-poster-feature zdroj: tisková zpráva

Po roce 2016...                                                         

Ani po druhém dílu Avengers neplánuje Marvel zahodit flintu do žita – tedy tušeno dle současné situace. Zlí jazykové totiž na přecpaný rok 2015 prorokují drastický propad a snad i bankrot řady studií. Prozatím má však Marvel hned několik rozdělaných projektů, jejich identita je však momentálně stále neznámá – což neznamená, že se z náznaků nedá odhadnout.

Krom možného pokračování Iron Mana a dalších již etablovaných jmen zadali hlavouni ze studia již před časem řadě scénáristů za úkol sepsat zápletky filmového uvedení méně známých superhrdinů. V roce 2006 tak byl Andrew W. Marlowe (mmj. Air Force One) najat na sepsání děje filmu o Nickovi Furym. Podobně i autorské duo Thomas Dean Donnelly a Joshua Oppenheimer (Sahara, remake Barbara Conana) vymýšleli v roce 2010 story filmu k postavě magického Doctora Strange. Vedle něj byli na přetřesu i jiní minoritní hrdinové jako Black Panther (úplně první americký černošský superhrdina, vymyšlený v roce 1966) a partičky The Runaways (množina problematických náctiletých postaviček nadaných superschopnostmi).

Doctor Strange však byl již potvrzen pro tzv. Phase Three, čili éru po druhých Avengerech. Není to jediný odkývaný ač stále mlhavý projekt. Nejnověji Marvel spekuluje i nad pokračováním Hulkovy zápletky, kterou konečně nakopnul výkon Marka Ruffala v Avengers.

A nejnověji vody rozvířila účast Bena Kingsleyho na natáčení dalšího nejmenovaného projektu. Může se jednat o pouhý krátký film, podobně jako již vydané kraťasy Item 47 nebo Agent Carter. Fanoušci však horečnatě čekají na další detaily – Kingley si totiž v Iron Manovi 3 střihl postavu tupého herce, který předstírá persónu arcizlouna Mandarina. Filmový zvrat, který z kultovního komiksového záporáka udělal opilce, mnozí z diváků nevzali nejlépe. Očekávají tak, že by Kingleyho účast mohla znamenat oživení Mandarina v jeho „pravé podobě“.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.