Dnes se uskutečnil pohřeb Ladislava Smoljaka

11. 6. 2010 - 18:30 | Téma | red

Dnes se uskutečnil pohřeb Ladislava Smoljaka zdroj: tisková zpráva

Rodina, spolupracovníci i veřejnost se dnes rozloučili s režisérem, scenáristou a hercem Ladislavem Smoljakem, který v neděli zemřel ve věku 78 let. Stovky lidí se přišly poklonit jeho památce během dne do Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Šéf uměleckého provozu divadla Radim Jezdinský odhadl počet příchozích dokonce na 3500. Rodina a blízcí přátelé doprovodili zesnulého na jeho poslední cestě dopoledne na pražských Olšanských hřbitovech.

Ke zhruba čtyřiceti smutečním hostům v obřadní síni promluvil Smoljakův kolega a kamarád Zdeněk Svěrák, ze záznamu zazněl i Smoljakův hlas. Mezi přítomnými byli i exprezident Václav Havel, šéf Divadla Na tahu Andrej Krob a ředitelka Divadla Na zábradlí Doubravka Svobodová, kde Smoljak hostoval jako režisér i autor. Květiny přinesl také filmař Jan Svěrák.

Při obřadu, který začal krátce před desátou, se ozvaly v živém podání i melodie ze hry Cimrman v říši hudby nazvaná České ručičky, zlaté ručičky. Zhruba půlhodinový akt pak ukončily dvě nahrávky písní Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra - Hluboká vráska a Nashledanou.

Veřejnost se mohla poklonit jednomu z duchovních otců populárního Cimrmana v Žižkovském divadle od 10:00. Mnozí před budovu přicházeli už před touto hodinou. Ve smutečně vyzdobeném divadle se lidé zastavovali v chodbě, kde na nástěnce visely Smoljakovy fotografie, kondolence od premiéra Jana Fischera a pražského arcibiskupa Dominika Duky a text posledního rozloučení od Svěráka.

Květiny se postupně vršily v předsálí hlediště u klavíru. Přinášeli je oddaní fanoušci cimrmanovského divadla, mladí i starší lidé. "Já jsem na 'cimrmanech' vyrostla, znám je hlavně z cédéček, ale cítila jsem jako svou povinnost, že se přijdu rozloučit tady do divadla," řekla mladá dívka.

Brzy se začala tvořila i fronta před kondolenčními knihami. Na fronty jsou ale fanoušci Cimrmana zvyklí. Koupit vstupenky na některé z představení znamenalo dát si budíka třeba na třetí hodinu ráno a stoupnout si před pokladnu. "S kamarádem jsme vystáli dvakrát frontu na lístky od čtyř hodin od rána," řekl ČTK třiatřicetiletý Jaroslav.

Během dne zněla v divadle hudba prokládaná dialogy vybranými z her, které Smoljak se Svěrákem napsali podle Cimrmanova odkazu. Někteří lidé si sedli do hlediště a poslouchali úryvky her. Není divu, že i v tak smutné chvíli se přítomní občas zasmáli. Ostatně Smoljak, který od minulého víkendu dlí podle Svěráka v Českém nebi, což je název poslední inscenace, by si to zřejmě ani jinak nepřál.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.