Deset nejlepších romantických filmů ke svátku zamilovaných

14. 2. 2014 - 12:23 | Téma | Vojtěch Karlík

Deset nejlepších romantických filmů ke svátku zamilovaných zdroj: tisková zpráva

Hledáte nějaký vhodný dárek pro svoji partnerku? A slavíte svátek všech zamilovaných Valentýna? Nebo jej chcete letos prožít poprvé? Upřímně řečeno, není důvod se za každou cenu bránit importovaným zvykům, když jsou hezké. Udělat někomu drobnou radost přeci stojí za to. Máte-li chuť i vy strávit večer nějak romanticky, nabízíme vám přehlídku těch (podle nás) nejlepších valentýnských filmů, které stojí za vidění.

Rozhodli jsme se, že do našeho výběru nebude řadit jen nejnovější filmy, ale podíváme se na zoubek i klasickým filmům, z nichž některé opravdu nestárnou. Navíc podívat se večer třeba na nějakou klasiku může být přeci hodně romantické.

10.

Když Harry potkal Sally (1989)

Rob Reiner natočil tuto romantickou komedii v roce 1989 a byl to trhák. Hned dodáváme, že především proto, že se v hlavní roli Sally objevila tehdy již velmi oblíbená Meg Rayn, které sekundoval coby Harry Billy Crystal. Oba hrdinové se potkávají v pětiletkách, aby k sobě velmi pracně nakonec nalezli cestu. Sally a Harry se vůbec nemusí, po pěti letech však sobě naleznou jisté zalíbení a stanou se z nich přátelé. Nakonec si dohazují milenky a milence, současně jim však uniká, jak moc se vzájemně milují. Jediné oko nezůstane suché. Rozhodně pro tento snímek platí, že i romantické komedie lze natočit vkusně a zábavně.

kdyz_harry_potkal zdroj: tisková zpráva

9.

Love Story (1970)

Teď jsme zabrousili opravdu do minulosti, ale opomenout snímek režiséra Arthura Hillera Love Story v hlavních rolích Ali MacGraw a Ryanem O´Nealem prostě nelze opominout. Film patří k naprosté klasice žánru romantických filmů a například v USA se stále těší velké popularitě. Jenny a Oliver se milují. Jsou to mladí lidé, kteří chtějí strávit život společně, ale jejich vztahu nepřeje Oliverům otec, který syna nakonec kvůli sňatku vydědí. Uplyne několik let, ale vztahy mezi oběma muži se nelepší. Romantický příběh, který vypráví o tom, že lásce se nesmí ustupovat a stojí za to o ni i bojovat, natočil Arthur Hiller v roce 1970, kdy doznívala ještě éra hippies, přesto si s tak „obyčejným“ příběhem dokázal nalézt neuvěřitelné množství diváků.

love_story_1970_1 zdroj: tisková zpráva

8.

Duch (1990)

Pokud hledáte nějaký romantický film, který je typický pro začátek devadesátých let, pak musíte sáhnout jednoznačně po snímku Duch, který natočil Jerry Zucker a do hlavních rolí obsadil Patricka Swayzeho a Demi Moore, kterým výborně sekundovala Whoopi Goldberg. Bankovního úředníka Sama pojí velká láska s krásnou výtvarnicí Molly. Jenže jej na ulici někdo zavraždí a jeho duch se nechce odebrat na věčnost. Raději tak mladou dívku provází a snaží se s ní komunikovat prostřednictvím média v podobě Ody Mae. Slavný film ve své době bavil nejen solidním příběhem, ale také výbornými vizuálními efekty.

duch zdroj: tisková zpráva

7.

Notting Hill (1999)

Ona je velká filmová hvězda, on má malé knihkupectví ve čtvrti Notting Hill. Ty dva nemůže nikdy nic spojit a přesto k tomu nakonec dojde. Snímek opět ukazuje trnitou cestu k naplnění životní lásky, kterou tentokrát hledají Julia Roberts a Hugh Grant. Komediální prvek, který v romantických filmech nikdy nesmí chybět, zde ztvárnil výborný Rhys Ifans. Chcete-li se v den svátku všech zamilovaných podívat na nějakou jistotu, pak u tohoto snímku chybu rozhodně neuděláte.

notting_hill zdroj: tisková zpráva

6.

Pokoj s vyhlídkou (1985)

Tentokrát míříme s výběrem do poloviny osmdesátých let, kdy James Ivory natočil s Helenou Bonham Carter a Julianem Sandsem příběh o mladé Angličance Lucy, která se vypraví na začátku 20. století do Florencie, kde potkává upovídaného George. Láska na první pohled, které brání zažité konvence, se zde může rozhořet, protože v Itálii není opravdu nic zakázáno. Snímek dnes patří k naprosté klasice ve svém žánru a je nutné připomenout i výborné herecké výkony Judi Dench a Daniela Day-Lewise. James Ivory je mistrem konverzačních filmů, netřeba tedy zdůrazňovat, že v pokoji s vyhlídkou to opravdu jiskří emocemi.

Pokoj_s_vyhlídkou zdroj: tisková zpráva

5.

Vzpomínky na Afriku (1985)

Ani Vzpomínky na Afriku, které vznikly ve stejném roce, nelze v našem přehledu opominout. Robert Redford a Meryl Streep hrají hlavní role v jímavém a napínavém příběhu režiséra Sydneho Pollacka. Zde nemá romantika propojení na komediální žánr, naopak je jím drama. Snímek získal dokonce sedm Oscarů! Příběh vypráví osudy skutečně žijící postavy Karen Blixen, která na začátku 20. století pečuje se svým mužem o plantáže v africké Keni. Nutno podotknout, že její manžel (Klaus Maria Brandauer) je manželce nevěrný a ta velmi rychle propadne kouzlu nejen horké Afriky, ale také lovci, kterého bravurně zahrál Robert Redford.

vzpominky_na zdroj: tisková zpráva

4.

Emma (1996)

Britové prostě milují Jane Austenovou a možná i proto vznikl v roce 1996 snímek v hlavní roli s Gwyneth Paltrow Emma. Ta si zahrála s talentem sobě vlastním titulní postavu, která bydlí se svým otcem a lásku domlouvá všem okolo sebe. Vtipný příběh vypráví o tom, co všechno může nastat, když svým přátelům a známým začnete velmi razantně domlouvat vztahy a dohazovat partnery. Snímek ve své době nepůsobil příliš originálně, ale dnes jde o velmi zábavnou jednohubku, která kupodivu přežila a stále baví diváky na DVD nebo v televizi.

emma zdroj: tisková zpráva

3.

Samotář v Seattlu (1993)

Jeden by měl pocit, že v devadesátých létech se neobešel romantický film bez Meg Ryan a Julie Roberts. Něco na tom bude, ale na druhou stranu si přiznejme, že většina z nich patří i dnes k naprosté klasice. Vdovec Sam Baldwin žije sám se svým synem v Seattlu. Malý kluk chce, aby si jeho táta někoho našel. Zavolá proto do oblíbeného nočního rozhlasového pořadu, dokonce jej donutí k tomu, aby promluvil v přímém přenosu. Jeho milé vystoupení uslyší i novinářka Annie (Meg Ryan), která se rozhodne dotyčného za každou cenu vypátrat. Snímek je i dnes velmi často reprízován v televizích na celém světě.

samotar zdroj: tisková zpráva

2.

Láska nebeská (2003)

Je to neuvěřitelné, ale velmi populární Lásce nebeské, kterou tak zbožňuje současná generace mladých žen (a snad i mužů), už bude 11 let. Ocitneme se v předvánočním Londýně, kde právě zahájila láska velký útok. Režisér Richard Curtis se pustil do oblíbeného způsobu vyprávění, namíchal koktejl mnoha osudů, drobných i velkých postaviček, kterým umožní v nejkrásnějším období v roce najít svoji velkou lásku. V hlavních rolích si zahráli Bill Nighy, Gregor Fisher, Colin Firth, Sienna Guillory, Liam Neeson, Emma Thompson, Kris Marshall, Heike Makatsch, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor, Andrew Lincoln, Keira Knightley, Hugh Grant, Martine McCutcheon, Laura Linney a mnoho dalších.

láska-nebeská zdroj: tisková zpráva

1.

Pretty Woman (1990)

Patří sem Casablanca, nebo Pretty Woman? A co takhle Snídaně u Tiffanyho? Každý má jiný vkus a na vrchol pomyslného žebříčků nejlepších romantických filmů si dosazuje toho svého favorita. Snímek režiséra Garry Marshalla s Julií Roberts a Richardem Gerem patří k naprosté klasice. Příběh o tom, jak se jeden zhýralý milionář zamiluje do dívky lehkých mravů, kterou si odvede do přepychového hotelu, baví opravdu všechny generace. Obyčejná dívka, která si v takovém prostředí připadá značně nepatřičně, najde zastání u manažera hotelu, který z ní udělá dámu do společnosti. A my sledujeme, jak obyčejné jiskření přerůstá ve velkou lásku.

Pretty_Woman zdroj: tisková zpráva

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.