David Cronenberg přichystal Mapy ke hvězdám - podívejte se na jeho nejlepší filmy

17. 10. 2014 - 22:00 | Téma | Ladislav Loukota

David Cronenberg přichystal Mapy ke hvězdám - podívejte se na jeho nejlepší filmy zdroj: tisková zpráva

Nejnovější snímek Davida Cronenberga nese jméno Mapy ke hvězdám a vysloužil si pověst díla, s nímž se kanadský režisér "vrátil ke kvalitě". Při vnějším pohledu se takové označení zdá být nafouknutou reklamou, Mapy ke hvězdám ostatně platí spíše za satiru na Hollywood, kdežto dřívější Cronenbergova tvorba měla blíže ke krvavým hororům 80. let. Přehlídka mistrovy filmografie však ukazuje, že obě označení k sobě v jeho podání mají blíže, než by se mohlo zdát. 

Novinka dorazí do kin až na konci října, my vám už nyní nabízíme přehled nejlepších filmů tohoto bezesporu kultovního režiséra.

Pro fanoušky divnosti

V bývalých dekádách měl David Cronenberg pověst přeborníka prapodivných, exploatačních strašitelných filmů. Trvalo mu relativně dlouho, než se jako režisér prosadil. Ačkoliv dokončil školu už v roce 1967, teprve v roce 1981 zaznamenal širší ocenění skrze svůj snímek Scanners. Skutečně globální průlom pro něj však znamenal až film Videodrome z roku 1983.

zdroj: YouTube.com

Oba z nich svou agresivní estetikou, ač zároveň i silnou atmosférou, přesně zapadaly do přepálených 80. let, zároveň ale nabízely něco více než jen hektolitry krve a detailních záběrů na zobrazovaný "hnus". Do podvědomí veřejnosti se sice zřejmě nejvíce zapsal filmem Moucha (1986), kritiky a fanoušky však více oslovil psychologickou linkou své tvorby.
Silné grafické výjevy u Cronenberga totiž vždy sloužily k ilustraci mentálních pochodů jeho narušených hrdinů. Dokonalým příkladem může být jeho Nahý oběd (1991) nebo matrixovina eXistenZ (1999). Zároveň ale stále platilo, že byla jeho tvorba stále pevně ukotvná v normách žánrového sci-fi příběhu. Pomalu se ale schylovalo k radikální změně Cronenbergova stylu.

zdroj: YouTube.com

Blíže realitě

Na stará kolena totiž jakoby Cronenberg vystřízlivěl z mladické hravosti s umělou krví a ujetými maskami a přeřadil blíže realitě. Rozdíl mezi jeho eXistenZ a Dějinami násilí z roku 2005 nemůže být evidentnější. Kde eXistenZ platil za snímek blízko Matrixu, ale stále s řadou obskurních rekvizit jako často zobrazovanou "biologickou zbraní", Dějiny násilí platily za drama říznuté černou komedií skoro až ve stylu bratrů Coenů.

zdroj: YouTube.com

Příběh bývalého mafiána si pak znovu zkusil s Východními přísliby, a přeřazení ze sci-fi do společnské kritiky bez žánrových elementů pak můžeme najít i v Nebezpečné metodě (2011) o soupeření psychiatrů-sexuologů Carla Junga a Sigmunda Freuda a Cosmopolis (2012), vyprávějícím alegorii k finanční krizi pomocí stylu moderního nezávislého filmu (tedy: pro řadu lidí těžko stravitelně).

zdroj: YouTube.com

S Mapami ke hvězdám jakoby pak svůj přerod do civilních témat z poslední dekády dovršil. Příběh a žánr popisovaný jako lovestory, satira Hollywoodu i psychologické drama o několika bizarních rodinách zůstává věrný Cronenbergově snaze odhalovat temná zákoutí mysli, zároveň se však v detailech nebojí její projevy ukazovat ani na vizuální stránce postav. Je vlastně skoro ironií osudu, že se po celé více než třicetileté kariéře Cronenberg přes mimozemšťany, přerostlé mouchy a ruské mafiány v závěru dostal k vrcholu samého zla, hollywoodským existencím, na nichž využívá všechny techniky, které si za ta léta odzkoušel.

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.