Dárce - kontroverzní kniha, filmová předělávka a zbrusu nový hit pro teenagery

10. 9. 2014 - 22:00 | Téma | Ladislav Loukota

Dárce - kontroverzní kniha, filmová předělávka a zbrusu nový hit pro teenagery zdroj: tisková zpráva

Další týden, další naivní sci-fi určená pro mladé diváky. I tak by šlo popsat aktuální snímek Dárce, v němž od tohoto týdne zazáří Jeff Bridges (Big Lebowski), Brenton Thwaites (seriál Slide) nebo Alexander Skarsgård (seriál Pravá krev). Tentokrát má však Dárce oproti všem těm Stmíváním, Divergencům a Hunger Gamesům jednu podstatnou výhodu - vychází z předlohy, která pomohla vychovat celou generaci a není pouze módním hitem. Recenzi novinky jsme vám již přinesli, nyní nabízíme ještě něco málo navíc.

Dárce, v originále stejně jako film pojmenovaný The Giver, byl vydán v roce 1993 jako první díl pozdější knižní tetralogie. Jeho autorkou je Lois Lowry, jenž se za svůj přínos dětské literatuře dvakrát dostala do nominací na prestižní Ceny Hanse Christiana Andersena. Navzdory titulu dětské četby však Dárce rozhodně nehraje na lehkou strunu.

Ve své podstatě totiž jde o mrazivou, dystopickou četbu odehrávající se ve zdánlivě idylické budoucnosti. Násilí, hlad nebo i bolest zde byly vymýceny, základem nového světa je však totalitní jednotvárnost, která krom negativních emocí zapudila i ty pozitivní. Díky tomu se román, ač původně popisující údajnou utopickou idylu, časem zvrhne v typického zástupce dystopické fikce. Z filmového světa zasazení připomíná akční snímek Equilibrium, z knižního se pak román podobá zakládajícímu dílu dystopické fikce, ruskému románu My (který předběhl jak slavnější 1984, tak i rámcově podobný Konec civilizace).

zdroj: YouTube.com

Totalitní světy a sci-fi žánr filmaře vždycky přitahovaly. Equilibrium patří ještě k těm lepším.

Oproti nim je však hlavním hrdinou Dárce třináctiletý (ve filmu starší) chlapec Jonas, který má jako jediný zdědit status "dárce", tedy toho, kdo uchovává vzpomínky světa před proměnou. Našeho světa. Jeho učitelem je dárce starý (ve filmu Jeff Bridges), jak se však dá očekávat, namísto poslušného zapadnutí do mantinelů společnosti se Jonas rozhodne pro docela jiné, rebelantské řešení.

Motivace k lásce literatury

Oproti jiným dystopickým románům se Dárce vylučuje právě dětským hlavním hrdinou, je proto často označován jako dílo pro stejnou věkovou kategorii čtenářů. Nejde přitom jenom o moralizování o společnosti, svobodách nebo prospěchu kulturní pestrosti. Naopak i samotná zápletka o strážci starých, zapomenutých knih, je vystavěna právě tak, aby čtenáře dále nakopla k další zálibě v literatuře. I díky tomu se stal Dárce po svém vydání bestsellerem, který je na západ od nás uchováván v paměti aktuální dospělé generace.

zdroj: Bioscop

Dárce je hodně naivní, ale zase jej pochopí každý.

Nejde přitom jenom o tehdejší módní vlnu - doporučení se Dárce po loňské české mutaci dočkal od fantastů z portálu Fantasy Planet i z úst běžné kritiky, tehdy ještě bez závislosti na teprve chystaném filmu. Kritici ho nejčastěji hodnotili příměrem k Bradburyho klasice 451° Fahrenheita či Orwellovu 1984, avšak stylem čitelně podaným i pro dospívající čtenáře. Na každý pád se nakladatelství snaží vyvolat dojem, že je mírně buřičský Dárce vysoce kontroverzním románem. "Některé školy ji zakazují, jinde je povinnou četbou," cituje český vydavatel jednu z domácích recenzí.

The-Giver02 zdroj: tisková zpráva

V totalitních režimech budoucnosti převažují jedinci s vyjevenými výrazy. Meryl Streepová v Dárci opravdu boduje.

Navzdory příznivým ohlasům na knihu je otázkou, nakolik divákům sedne nynější filmová adaptace. Vedle řady menších změn - od postrašení hlavních dětských hrdinů po logické upřednostnění vizuálních vzpomínek oproti těm textovým - si totiž režie předělávky od kritiků zasloužila spíše průměrná hodnocení kritiků. Pokud tedy budete z kniha odcházet neuspokojeni, neházejte flintu do žita. Možná vám či vaším dětem tentýž příběh udělá lépe v původním zpracování.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.