Dánský snímek Královská aféra přijde do kin 12. dubna

16. 3. 2012 - 8:10 | Téma | red

Dánský snímek Královská aféra přijde do kin 12. dubna zdroj: tisková zpráva

Dny evropského filmu, jejichž 19. ročník bude od 12. do 19. dubna v Praze, zahájí dánské historické drama Královská aféra. Do kin ho uvede distribuční společnost Aerofilms, která ho představila na projekci v Praze.

Snímek získal dva Stříbrné medvědy na letošním Berlinale, za scénář a nejlepšího herce pro Mikkela Boe Fölsgaarda, který ztvárnil výstředního Kristiána VII. Film vznikl v české koprodukci a natáčel se převážně v Čechách. Dalším koproducentem byli partneři ve Švédsku.

Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Lásky, která propukla na začátku 70. let 18. století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a jeho manželkou, mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou. Režisér Nikolaj Arcel do hlavních rolí obsadil Madse Mikkelsena a Alicii Vikanderovou.

Královská aféra zdroj: tisková zpráva

"S dánskou produkční společností Zentropa nás spojila spolupráce na distribuci Trierova snímku Melancholia, proto jsme byli zvědaví na jejich další filmy. Když jsme zjistili, že Královská aféra se z 90 procent odehrává v Čechách a navíc se hlavní role ujal charismatický Mads Mikkelson, kterého diváci znají mimo jiné z bondovky Casino Royale, bylo naše rozhodnutí jasné," uvedla Nora Eckgardtová ze společnosti Aerofilms. Film je podle ní seversky temný. Přestože pojednává o nepříliš známé etapě dánských dějin, jeho zápletka je natolik universální, že diváky přiková do sedaček a nenechá je vydechnout i bez znalosti dánské historie.

"Pokaždé, když jsem představoval film zahraničním investorům, cítil jsem, že nikdo z nich nevěří tomu, že se něco takového mohlo odehrát, že se tyto důležité události skutečně staly. Nicméně v Dánsku je toto téma součástí školních osnov, stalo se předlohou mnoha knih a bylo ztvárněno i v podobě baletu a opery," píše režisér v distribučních materiálech. Inspirací mu byly velké filmové příběhy ze 40. a 50. let, kdy filmy připomínaly literární díla, byly vystavěny okolo postav a běhu času a nedržely se klasických scenáristických postupů.

Královská aféra

Tvůrčímu týmu se prý zalíbila představa, že přenese skandinávské historické drama do nového století. Nechtěl proto "ukázat" dějiny a zbytečně se upínat na zobrazení velkých oficiálních událostí, dobových kostýmů a účesů nebo způsobu tehdejšího stolování.
"Spíš nám šlo o to, aby diváci prožili příběh očima postav, pro které jsou 60. léta 18. století všední současností. Přestože výprava a kostýmy ono období zřetelně odráží, kamera a střih jsou moderní a odpovídají tomu, jak bychom točili a stříhali film ze současné Kodaně," dodal. Filmovou hudbu složili Gabriel Yared a Cyrille Aufort.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.