Co napověděly Zlaté glóby o favoritech letošních Oscarů?

13. 1. 2014 - 14:55 | Téma | Karel Drda

Co napověděly Zlaté glóby o favoritech letošních Oscarů? zdroj: tisková zpráva

Zlaté glóby jsou rozdány a novináři mohou začít spekulovat nad tím, jak moc se rozhodování amerických kritiků odrazí na březnových Oscarech. Překvapení se letos žádné nekonalo. Snad jen zamrzí, že Martin Scorsese neproměnil ve více kategoriích s Vlkem z Wall Streetu a výhra 12 let v řetězech pak jen naznačuje, co točit, když chcete zaujmout alespoň porotce.

Snímek režiséra Steva McQueena 12 let v řetězech není vůbec špatný. Parádní a napínavý příběh ukazující skutečné osudy svobodného černocha, který byl v polovině 19. století unesen na otrokářský jih, tam prodán a na vytouženou svobodu musel čekat právě oněch 12 let, je solidním řemeslem a divákovi nabízí onen vytoužený „velký biják. Nechybí hvězdy jako Brad Pitt a Michael Fassbender v roli otrokáře Edwina Eppse. Chiwetel Ejiofor v roli uneseného Solomona Northupa kouká dostatečně smutně na to, že by dokonce mohl proměnit svůj výkon na oscarovém klání. U nás film zahájí tažení kiny již 23. ledna.

zdroj: Archiv

DiCaprio dostal cenu za požitkáře

Podobně si ještě chvilku budeme muset počkat na oceňované drama Klub poslední naděje (Dallas Buyers Club), v němž Matthew McConaughey ztvárnil bývalého jezdce rodea, kterému diagnostikují AIDS, všichni jej hodí přes palubu, ale on to nezabalí a rozhodne se jednat. Populární herec se do skutečné postavy Rona Woodroofa opravdu vžil a jeho Zlatý glób za nejlepšího dramatického herce je opravdu zasloužený. Příběh se odehrává v druhé polovině osmdesátých létech, kdy „mít AIDS“ znamenalo být na okraji společnosti i ze strany lékařů. Právě Woodroof začal do USA dovážet neschválené léky a mnoha lidem tak minimálně prodloužil život. Zlatý glób za nejlepší herecký výkon v kategorii muzikál a komedie získal po zásluze Leonardo DiCaprio. Pro zbrusu nový a opravdu vynikající snímek Martina Scorseseho je to však jediná cena a upřímně, jen to ukazuje na úzkoprsé rozhodování poroty, která nenápadně příběh o fetujícím a klejícím makléři odsunula na vedlejší kolej. Doufejme jen, že v případě Oscarů se Vlk z Wall Streetu ukáže více. Podobně „pohořela“ i Gravitace, s níž vybojoval trofej Alfonso Cuarón za režii. Gravitace je stále globálně úspěšným filmem, je škoda, že taková Sandra Bullock neproměnila hereckou cenu. Tu naopak získala Cate Blanchett za Blue Jasmine. Populární herečka však v posledním filmu Woodyho Allena opravdu zazářila. Její postava zrazené Jasmine, které se zhroutí manželství a odjíždí začít znovu k sestře do San Francisca je méně typickým Allenovým filmem, o to však zajímavějším.

Špinavý trik bodoval

Paradoxně jediným opravdu bodujícím filmem na letošních Zlatých glóbech je Špinavý trik (American Hustle). Ten dorazí v české republice do kin také v druhé polovině ledna. Příběh vypráví o špičkovém podvodníkovi Irvingu Rosenfeldovi (Christian Bale), který je přinucen společně s přítelkyní Sydney Prosser (Amy Adams) ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMassem (Bradley Cooper), který se však vymkl kontrole a rozjíždí neuvěřitelnou síť intrik a stáhne oba mladé lidi do světa politických mafiánů. Režie filmu se ujal David O´Russell, jehož filmy jsou tradičně nadprůměrné. Stačí vzpomenout na Fightera a Tři krále. Snímek získal cenu za nejlepší film v kategorii muzikál a komedie. Amy Adams si odnesla cenu za herecký výkon a za vedlejší roli dostala pozlacenou kouli ještě Jennifer Lawrence. Jako nejlepší filmová píseň byla vybrána porotou skladba Mandela: Long Walk From Freedom a dostali ji pánové ze skupiny U2. Nikoho to asi nepřekvapilo. Film o životě Nelsona Mandely prý není špatný a U2 se se známým bojovníkem za svobodu hodně přátelili. Spojení je to logické, skladba průměrná a cena pochopitelná. Ať už se promítnou Zlaté glóby do rozhodování filmové akademie rozhodující o Oscarech, nebo je nechají chladnými, je vidět jedna podstatná věc. V loňském roce vznikla celá řada skvělých filmů a není mezi nimi jasný favorit. Možná se však dočkáme ještě nějakého překvapení.

Kompletní výsledky:

Nejlepší film – drama

12 let v řetězech

Nejlepší herec – drama

Matthew McConaughey za Klub poslední naděje

Nejlepší herečka – drama

Cate Blanchett za Blue Jasmine

Nejlepší film – muzikál a komedie

Špinavý trik

Nejlepší herec – muzikál a komedie

Leonardo DiCaprio za Vlk z Wall Streetu

Nejlepší televizní seriál – muzikál a komedie

Brooklyn Nine-Nine

Nejlepší režisér

Alfonso Cuarón za Gravitaci

Nejlepší animovaný film

Ledové království

Nejlepší zahraniční film

Velká nádhera

Nejlepší filmový scénář

Spike Jonze za Ona

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Jared Leto za Klub poslední naděje

Nejlepší herečka – muzikál, komedie

Amy Adams za Špinavý trik

Nejlepší filmová píseň - Mandela: Long Walk to Freedom 

Bono, Adam Clayton, The Edge, Larry Mullen

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Jennifer Lawrence za Špinavý trik

ČLÁNKY O FILMU

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

29. 7. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Zřejmě první běžec oscarového nekonečného maratonu už dorazil pro letošní rok do kin. Jmenuje se Bojovník a ukáže nám někdejšího melancholického teenagera Jakea Gyllenhaala jako namakaného boxera. I když Gyllenhaal ani předtím dlouho nebyl taková sušinka jako v Donnie Darko - největší změnou si prošel zřejmě pro Mariňáka (2006) - přesto první obrázky z filmu vyvolaly určité překvapení z toho, jak mocně se najednou vypracoval. Není ovšem rozhodně sám, kdo pro film podstoupili změny, vedle nichž nějaká kosmetická proměna jen bledne závistí. Praktice, která se dotýká i kontroverzního metodického herectví, se ostatně Hollywood věnuje už pár desetiletí a zdá se, že je na vzestupu. Ne vždy však musí přinést radikálně lepší filmový výsledek. 
Oscary 2014  vyhrálo drama 12 let v řetězech

Oscary 2014 vyhrálo drama 12 let v řetězech

3. 3. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Oscary 2014 jsou rozdány. A bez ohledu na výsledek a radost oceněných lze konstatovat, že letošní ročník prestižních cen byl předvídatelný. Příběh o otroctví 12 let v řetězech se stal filmem roku, Vlk z Wall Streetu Martina Scorseseho pohořel a vizuálně nádherná Gravitace posbírala sedm sošek, ale především těch takzvaně technických.
Klub poslední naděje a další filmové hity o AIDS

Klub poslední naděje a další filmové hity o AIDS

20. 1. 2014 | Téma | Karel Drda

Vynikající Dallas Buyers Club (Klub poslední naděje) nás přiměl zamyslet se nad tím, jak problematika AIDS prostoupila do světa filmu. Nabízíme vám proto přehled těch nejzajímavějších snímků, z nichž některé určitě znáte, u jiných se naopak zarazíte. Budete asi překvapeni, ale není jich mnoho.
Klub poslední naděje - recenze

Klub poslední naděje - recenze

20. 1. 2014 | Recenze | Karel Drda

Snímek Klub poslední naděje má všechny rysy klasického lepšího televizního filmu. Patří však do kin. Ne kvůli vážnému tématu, jakým bezesporu AIDS je. A už vůbec ne proto, že je to příběh jednoho napraveného chlápka, který začal páchat dobré skutky. Tím nejsilnějším zaklínadlem jsou jména Matthew McConaughey a Jared Leto.
Lednové herečky: Keira Knightley i česká vysokoškolačka

Lednové herečky: Keira Knightley i česká vysokoškolačka

9. 1. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

První měsíc nového roku značí návrat palby filmů, mnohdy i s oscarovými ambicemi. V bohatém přehledu nej hereček na leden si tak připomeneme jak několik známých ksichtíků, tak i množinu čerstvé krve (a mlíka). Pro změnu však začneme jednou nedoceněno dámou…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.