Christina Ricciová

25. 5. 2008 - 21:37 | Téma | red

Christina Ricciová zdroj: tisková zpráva

Ač stále mladá, Christina Ricciová se již může řadit mezi herečky s mnohaletou praxí. Hlavně díky první výrazné roli Wednesday z Addamsovy rodiny dodnes získává role nekonvenčních mladých žen, především ve fantaskních komediích

Christina Ricciová Ač stále mladá, Christina Ricciová se již může řadit mezi herečky s mnohaletou praxí. Hlavně díky první výrazné roli Wednesday z Addamsovy rodiny dodnes získává role nekonvenčních mladých žen, především ve fantaskních komediích. Často se však objevuje také v dramatech ukazujících odvrácenou tvář moderní Ameriky.
Christina Ricciová, nejmladší ze čtyř dětí rodiny právníka a bývalé modelky, pochází z kalifornské Santa Monicy. K herectví se ale dostala až po roce 1988 a rodinném stěhování na východní pobřeží Spojených států. Zanedlouho po přesunu zde osmiletá Christina účinkovala ve svých prvních reklamách. Režisér Richard Benjamin ji obsazuje do snímku Mořské panny (1990), odehrávajícím se v šedesátých letech. Hned napoprvé tak Ricciová měla možnost zazářit po boku Winony Ryderové a dcera Cher v romantické komedii, vyprávějící o domácnosti tří dam, z nichž ty dvě starší nejenže řeší svůj vzájemný vztah, ale také pro sebe hledají vhodné mužské protějšky.
Christina Ricciová Ospalá díra Za pozici výrazné dětské hvězdy však Ricciová vděčí hlavně další úloze: nejmladší člence rodinky Addamsových, permanentně zachmuřené Wednesday, která svými poněkud morbidními zálibami dělá rodičům jen a jen radost. Addamsova rodina (1991), filmová verze kreslených příběhů z pera Charlese Addamse, je podařenou a vyhledávanou komedií (díky neobvykle černému humoru a vizuální stránce inspirováné klasickými černobílými horory studia Universal). Její o dva roky mladší pokračování, v němž dostává Addamsovic omladina mnohem větší prostor, je jen o málo slabší. Mladší verzi Rosie O'Donnellové si Ricciová zahrála ve snímku Navždy spolu (1995) o jednom létě čtveřice dospívajících dívek, které se coby dospělé opět setkávají a vzpomínají na dětství. Casper (1995), dětský snímek z produkce Stevena Spielberga, se může pochlubit hvězdnou dvojicí, kterou představují Ricciová a počítačem vytvořený hrdina, duch malého chlapce, kterému se příčí strašení lidí a chce mezi nimi nalézt kamaráda.
Christina Ricciová Addamsova rodina V titulech poukazujících na problémy současné americké společnosti se Christina poprvé objevila ve druhé polovině devadesátých let. Dramata Poslední ze slavných králů (1996) a především Ledová bouře režiséra Anga Lee (adaptace románu Ricka Moodyho), vyprávějící o beznaději rodičů a dospívání jejich dětí v nevlídné a pesimistické Americe sedmdesátých let, významně Ricciové pomohly v kariéře. Přestala být považována za dětskou hvězdičku a stala se uznávanou herečkou. V následujících letech Christina zářila ve snímcích nezávislých tvůrců Vincenta Galla (Osudová sázka), Johna Waterse (Pecker) či Dona Roose, v jehož dramatu Všichni moji muži (1998) se objevuje coby mladičká svůdkyně. Za tuto roli získala nominaci na Zlatý glóbus i velký ohlas na festivalu Sundance. Výraznou úlohu pak nabídl Ricciové i Terry Gilliam v psychedelickém dramatu Strach a hnus v Las Vegas, které dokresluje depresi, v níž se americká společnost ocitla v sedmdesátých letech.
Christina Ricciová Všichni moji muži Ke komediím netradičního ražení a nadsazeným hororovým příběhům se Ricciová vrací komedií I Woke Up Early the Day I Died (1998), která vznikla podle nerealizovaného scénáře „nejhoršího filmaře všech dob“ Edwarda D. Wooda Jr., a mysteriózním hororem Ospalá díra (1999) Tima Burtona. Tento film, inspirovaný povídkou Washingtona Irvinga, vyprávěl příběh mladého vědecky založeného detektiva (hraje ho její tehdejší partner Johnny Depp), který v zapadlé vísce vyšetřuje sérii záhadných dekapitací, připisovaných tajemnému Bezhlavému jezdci. V podprůměrném thrilleru Dotek zla (2000), který podpořil vlnu filmů o nadpřirozených silách útočících na zemi (Konec světa, Stigmata), se pak Christina setkává s Kim Basingerovou. Z již třetí Christininy herecké spolupráce s Johnnym Deppem (Strach a hnus v Las Vegas, Ospalá díra) vzešlo anglické drama Sally Potterové Muž, který plakal - příběh mladé Židovky, prchající před nacisty přes celou Evropu do Británie, a jejího romského milence.
Christina Ricciová Pumpkin Z minulosti a fiktivních světů se Ricciová s začátkem nového tisíciletí vrací k filmům s tematikou velmi současnou. Objevuje se v dramatu Prozac Nation (2001), zabývajícím se nadužíváním léků normalizujících lidskou psychiku. The Laramie Project vypráví o newyorském dramatikovi, pátrajícím po okolnostech skutečného případu brutální vraždy homosexuálního mladíka. Mezi významné americké filmy se zařadí biografické drama dokumentaristky Patty Jenkinsové Zrůda (2003), za něž si letos odnesla Charlize Theronová Oscara. Je životním příběhem první americké masové vražedkyně Aileen Wuornosové, jejíž lesbickou přítelkyni si ve filmu zahrála právě Ricciová. Od závažných námětů svých posledních projektů si Christina mohla oddechnout alespoň při natáčení komedie Woodyho Allena Cokoliv (2003), komediálního hororu Prokletí (2005) či svém účinkování v seriálu Ally McBealová (2002). Půvabnou titulní úlohu "zakleté princezny" si zahrála v novodobé pohádce Penelope (2006); opět je malou romantickou holčičkou, která sní svůj sen o velké lásce. Do fantaskního světa se Ricciová po letech se vrací ve velkofilmu bratrů Wachowských Speed Racer (2008), kde hraje dívku úsředního hrdiny-závodníka Trixie.

ČLÁNKY O FILMU

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

29. 7. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Zřejmě první běžec oscarového nekonečného maratonu už dorazil pro letošní rok do kin. Jmenuje se Bojovník a ukáže nám někdejšího melancholického teenagera Jakea Gyllenhaala jako namakaného boxera. I když Gyllenhaal ani předtím dlouho nebyl taková sušinka jako v Donnie Darko - největší změnou si prošel zřejmě pro Mariňáka (2006) - přesto první obrázky z filmu vyvolaly určité překvapení z toho, jak mocně se najednou vypracoval. Není ovšem rozhodně sám, kdo pro film podstoupili změny, vedle nichž nějaká kosmetická proměna jen bledne závistí. Praktice, která se dotýká i kontroverzního metodického herectví, se ostatně Hollywood věnuje už pár desetiletí a zdá se, že je na vzestupu. Ne vždy však musí přinést radikálně lepší filmový výsledek. 
Ozvěny filmových festivalů na 30. LFŠ

Ozvěny filmových festivalů na 30. LFŠ

3. 7. 2008 | Téma | red

Naše tipy: Slavíci v kleci (Les Choristes) Vychovávat lze i pomocí hudby. více
XII. Dny evropského filmu

XII. Dny evropského filmu

10. 2. 2006 | Téma | red

Sled filmových festivalů byl každoročně zahajován rozsáhlou přehlídkou Febiofest. Ta se však letos přesunula na duben, a Dny evropského filmu, zpravidla konané v polovině března, se staly zahajovatelem festivalové sezóny roku 2005
Zrůda (Monster)

Zrůda (Monster)

14. 7. 2004 | Téma | red

Aileen "Lee" Wuornos byla prostitutka, která koncem 80. let zavraždila sedm svých zákazníků

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.