Cesta naděje - Russell Crowe obstál jako režisér

29. 3. 2015 - 14:00 | Recenze | Vojtěch Karlík

Cesta naděje - Russell Crowe obstál jako režisér zdroj: tisková zpráva

Russell Crowe se pustil do režírování, což u herců po padesátce není nic neobvyklého. Málokterý však obstojí. S filmem Cesta naděje však populární herec nejen obstál, ale navíc natočil velmi jímavé epické válečné drama, které vezme za srdce kýčem, ale potěší velkou výpravou a zajímavými historickými okolnostmi.

Film se jmenuje v originále The Water Diviner, což velmi vtipně souvisí s dějem. Nicneříkající Cesta naděje je dalším pokusem domácích distributorů nabídnout tklivý a nesmyslný název, který však lépe ladí. Mohli však také zvolit možnosti jako Dlouhá cesta, Hledání v kupce sena, Kdo hledá - ten najde a mnoho dalších.

Water Diviner zdroj: tisková zpráva

Russell Crowe si zahrál farmáře Joshuu Connora, který má zvláštní dar při hledání vody ve vyprahlých částech Austrálie. Svůj nesporný talent musí nyní použít při cestě na druhý konec světa. Po bitvě u Gallipoli se vydává na starý kontinent najít mrtvoly svých tří synů. Hledání se nese v duchu překvapivých historických reálií. To neznamená, že se dozvíme něco nového, ale že Crowe si dějiny konce první světové války neohýbal podle sebe, ale zápletku přizpůsobil dějinám. 

Water Diviner zdroj: tisková zpráva

Na skutečných reáliích však vystavěl úžasný (lineárně vyprávěný) příběh zoufalého otce, který pro svoji rodinu podstoupí úžasné dobrodružství. Jednu věc je nutné podotknout. The Water Diviner je červenou knihovnou, ale dobře natočenou. Při svém putování do dalekého Turecka se setká s ukrajinskou (nebo tureckou) dívkou Ayshe, která... Pardon, ona to není ukrajinská žena, ale asi rozhodně turecká. Hraje jí však Olga Kurylenko, která má nesporné kvality ve vzhledu, ale hraje asi jako by hrála každá jiná žena ze Záporoží. 

Russell Crowe však přes několik výtek natočil poutavý  a napínavý příběh. Některé zvraty překvapí, na jiné čekáte, protože víte, že se prostě musí objevit. Ale nebudete nic prozrazovat, protože filmy tohoto ranku vznikají už málo. 

Hodnocení: 80 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.