České filmy roku 2001

7. 5. 2007 - 9:55 | Téma | red

České filmy roku 2001 Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Tato stránka je updatována 24. 1. 2002. Aby stránky nebyly tak dlouhé, rozčlenili jsme je na několik sekcí. Připravované české filmy. České filmy, které měly premiéru v roce 2000. Hlavní rozcestník sekce Český film (širší nabídka). Premiéry českých filmů v roce 2001 [Z filmu 24] 24 (Čtyřiadvacítka) Režie: David Beránek, hrají: Martin Trnavský, Barbora Seidlová, Jiří Tomek

csfilm
[Z filmu 24]
  • 24 (Čtyřiadvacítka)
    Režie: David Beránek, hrají: Martin Trnavský, Barbora Seidlová, Jiří Tomek.
    Stejný nápad jako Ivo Trajkov (srovnej níže s filmem The Movie) měl i David Beránek. Takže tu máme Jízdu 2. Tentokrát má jít o road-movie s chevroletem, v němž po krádeži peněz prchá dvojice hlavních hrdinů před trestem.
    Premiéra měla být původně v září 2000.
    Premiéra: 11. 1. 2000.
    Oficiální stránky filmu.

  • otesanek

  • Otesánek / Greedyguts
    Režie: Jan Švankmajer, hrají: Kristina Adamcová, Jana Kretschmerová, Veronika Žilková, Jan Hartl.
    Alžbětka si jednoho dne všimne, že sousedovic Otík není jen tak obyčejné dítě. A četba pohádky K. J. Erbena ji v tom jenom utvrzuje.
    Světová premiéra filmu byla 5. 9. 2000 na Benátském filmovém festivalu.
    Česká předpremiéra byla 24. 9. 2000 v kině MAT.
    Oficiální premiéra v ČR: 25. 1. 2001.
    Stránky filmu s ukázkami ze scénáře.

    zpekla2

  • Z pekla štěstí 2
    Režie: Zdeněk Troška, hrají: Michaela Kuklová, Miroslav Šimůnek, Karel Gott, Dana Morávková, Sabina Laurinová, Daniel Hůlka.
    Pokračování úspěšně-neúspěšné pohádky. Zlá princezna se spojí se zlým králem, aby se pomstili novému královskému páru. A chtějí vypěstovat z vajíčka nového draka. Navíc zlá sestra Markýtky se vetře na zámek také s pomstou v srdci.
    Premiéra: 1. 2. 2001.
    Pravděpodobně oficiální stránky, ale ta grafika!

    rebelove

  • Rebelové
    Režie: Filip Renč, hrají: Jan Révai, Lubo Kostelný, Jaromír Nosek, Jiřina Bohdalová, František Němec
    Na jaře roku 1968 se v jednom českém pohraničním městečku setkají tři maturantky a tři vojenští zběhové a zásadně se změní jejich příští osudy. Ústředním motivem je milostný příběh Šimona a Terezy, do kterého nijak nezasahují politické události tohoto klíčového roku našich dějin. Spojovacím prvkem celého příběhu jsou hity šedesátých let v čele s ústřední melodií Stín katedrál.
    Premiéra: 8. 2. 2001.
    Oficiální stránky filmu.

    artfilm01

  • Krajinka
    Režie: Martin Šulík, hrají: Marián Labuda, Jan Kraus, Jiří Schmitzer, Iva Janžurová, Věra Galatíková.
    Freska, zachycující osudy Slovenska ve 20. století. Příběh je sestaven z mikropříběhů v zapomenutém kraji východního Slovenska. Premiéra: 15. 2. 2001.
    Oficiální stránky filmu, zprovozněné v polovině listopadu. Najdete zde i trailer.

    plastic

  • Plastic People of the Universe
    Režie: Jana Chytilová
    Dokumentární celovečerní film o historii a tvorbě této hudební skupiny plus záběry z jejich amerického koncertu. Vzhledem k nedávnému úmrtí Mejly Hlavsy můžete vidět jedny z posledních záběrů tohoto muzikanta.
    Premiéra: 28. 2. 2001
    Oficiální stránky filmu

    paralel

  • Paralelní světy
    Režie: Petr Václav, hrají: Karel Roden, Lenka Vlasáková, Jitka Schneiderová, Martina Šmuková, Gábina Škrabáková, Marek Daniel.
    Příběh vztahu dvou mladých lidí - architekta a překladatelky.
    Premiéra: 8. 3. 2001.
    Stránky distributora k filmu

    cabriolet

  • Cabriolet
    Režie: Marcel Bystroň, hrají: Pavla Jirásková, Tobiáš Jirous, Kateřina Winterová, Karel Dobrý, Eva Vojtová, Inka Brendlová.
    Na digitální kameru natáčený a na 35mm film přepsaný snímek o lásce dvou mladých lidí, z nichž ona je těžce nemocná a on na možnost jejího uzdravení pořádá koncerty. Dříve jsme z nedostatku podrobnějších informací říkali tomuto projektu Jízda 3, ale o road movie prý v žádném případě nejde. Přečtěte si v recenzi, proč zní název filmu stejně jako značka auta, a co s tím vším má tohle auto společného. :-) Hudbu složil Ivan Kral.
    Premiéra: 29. 3. 2001
    Zde budou oficiální stránky filmu
    Zde již jsou stránky ČT k filmu

    vyhnani

  • Vyhnání z ráje
    Režie: Věra Chytilová. Hrají: Boleslav Polívka, Jan Antonín Pitínský, Milan Šteindler, Chantal Poullain.
    Film o filmu - aneb hořká komedie o natáčení na nudapláži a o tom, nakolik je člověk ještě člověk, a nakolik opicí. Jak se dočtete v několika recenzích, i té naší, pravděpodobně nejhorší a nejslabší film Věry Chytilové, z něhož diváci, pokud nějací přijdou, odcházejí v polovině.
    Premiéra. 19. 4. 2001.

    finale_plzen_02

  • Když děda miloval Ritu Hayworthovou (Als Grossvater Rita Hayworth Liebte)
    Film, který je z pohledu jeho autorky do značné míry autobiografický, sleduje životní zvraty v rodině třináctileté Hany Zelenohorské, kterou její rodiče spolu s mladší sestrou odvezou v létě 1969 do emigrace v Německu. Vzpomíná především na moudrého dědečka, který zůstal v Čechách, a vyrovnává se s emigrantskými potížemi.
    Scénář a režie: Iva Švarcová. Hrají: Karen Fisherová (Hana), Vlastimil Brodský (dědeček), Vladimír Hajdu (otec), Eva Gawryluková (matka), Charles Brauner, Veronika Albrechtová (Maruška), Dagmar Manzelová, Jiří Lábus, Hanuš Bor, Jan Hrušínský, Oldřich Vízner a další. Německo 2000.
    Česká premiéra: 23. 4. 2001 na festivalu Finále Plzeň 2001.

    tms_recenze

  • Tmavomodrý svět
    Režie: Jan Svěrák, hrají: Ondřej Vetchý, Oldřich Kaiser, Linda Rybová, Kryštof Hádek, Tara Fitzgerlad aj.
    Film vypráví o osudech českých pilotů stíhacích letadel, kteří působili za druhé světové války ve Velké Británii ve službách Royal Air Force.
    Premiéra: 17. 5. 2001
    Oficiální stránky filmu
    Stránky Worldonline k filmu

    kruh

  • Kruh (Vrtulky z javora)
    Režie: Věra Šimková-Plívová, Drahomíra Králová, hrají: Pavla Hermanová, Veronika Žilková, Emília Vášáryová, Magda Reifová, Jiří Pecha, David Matásek, Jan Potměšil.
    Příběh dívky, které nehoda zabrání v rozvoji talentu sportovní gymnastky. Dívka se pak musí naučit žít na vozíčku.
    Premiéra: 7. 6. 2001.

    kralovsky_slib

  • V červenci se plánují na Letní filmové škole Uherské Hradiště (27.7. - 5.8.2001) předpremiéry filmů Vadí nevadí (režie Eva Borušičová) a Medvědí srdce (režie: Arvo Iha).

  • Královský slib
    Režie: Kryštof Hanzlík, hrají: Lucie Vondráčková, Klára Issová, David Kraus, Maroš Kramár
    Filmová pohádka, v níž si roli kluka zahrála Lucie Vondráčková a roli princezny Klára Issová. Přesto nejde tak docela o pohádku.
    Premiéra: 13. 9. 2001.

  • Fimfárum
    Režie: Vlasta Pospíšilová, Aurel Klimt
    Prozatím jen středometrážní animovaný film, složený ze čtyř příběhů knihy pohádek Jana Wericha - Lakomá Barka (1986, VP), Až opadá listí z dubu (1991, VP), Splněný sen (2001, VP) a Fimfárum (2001, AK). Aurel Klimt míní ještě natočit pohádku František Nebojsa, pak by byly jednotlivé filmy uvedeny jako celovečerní titul.
    Premiéra: 19. 9. 2001

  • Babí léto
    Režie: Vladimír Michálek, hrají: Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Ondřej Vetchý.
    Film o pětasedmdesátníkovi mladému duší, který se odmítá smířit se stářím. S kamarádem se rozhodne splnit si ještě poslední dva sny. Oba jsou však prý pěkní lotři.
    Premiéra: 27. 9. 2001.

  • Zítra bude nebe (Jutro bedzie niebo)
    Scénář a režie: Jaroslaw Marszewski. Hrají: Krzystof Pieczynski, Ola Hamkalová, Rostislav Kuba a další. Produkce: Cinepol, Polská televize, Vacek film. Polsko-ČR 2001.
    Řidič dodávky, dítě na útěku a přejetý pes ve filmovém debutu absolventa FAMU Jaroslawa Marszewského...
    Premiéra v ČR: 5. 10. 2001 (v Městské knihovně v Praze). O uvedení do české distribuce není zatím rozhodnuto.

  • Podzimní návrat
    Řecký televizní a filmový režisér Stavros přijíždí do moravské metropole Brna, aby převezl ostatky svých prarodičů do milovaného Řecka. Stavros prožil větší část svého života právě v bývalém Československu a v tomto městě. Návrat do důvěrně známých míst vyvolává v protagonistovi intenzivní vzpomínky na dětství, které strávil nejdříve v dětských domovech a posléze u babičky a dědečka, kteří zde v nucené emigraci také zemřeli.
    Scénář a režie: George Agathonikiadis
    Hrají: Jiří Bartoška, Vilma Cibulková, Jan Kačer, Miroslav Vladyka, Vladimír Javorský, Irene Papa, Titos Vandis a další
    Architekt scény: Karel Černý (nositel Oscara za film M. Formana Amadeus)
    Hudba: Vangelis
    Předpremiéra: 10. 7. 2001 na 36. MFF Karlovy Vary. Premiéra: 11. 10. 2001.
    Stránky ČT Brno k filmu
    Stránky MFF Karlovy Vary k filmu

  • Nachové plachty
    Režie: Miroslav Janek.
    Stylizovaný celovečerní dokument o neobvyklém divadelním představení bratří Formanů, odehrávajícím se několik hodin na parníku, brázdícím Vltavu.
    Jednu věc nechápu - od kdy se dokumenty, byť delší 60 minut, zařazují do oficiální databáze celovečerních filmů toho kterého státu? To máme v ČR tak málo skutečných hraných celovečerních snímků? Všude jinde se totiž dokumenty mezi oficiální celovečerní tvorbu nepočítají.
    Plánovaná předpremiéra: Letní filmová škola Uherské Hradiště, 27. 7. 2001
    Premiéra: 11. 10. 2001

  • Jak ukrást Dagmaru
    Režie: Jaroslav Soukup, hrají: Jaroslav Sypal, Petra Martincová.
    Bláznivá komedie o českém špionovi a lá James Bond. Natáčí se za podpory TV Nova.
    Premiéra: 25. 10. 2001.

  • Radhošť (Romance o slivovici a kamení)
    Režie: Tomáš Doruška. Hrají: Luboš Oravec, Petr Fiala, Dominika Chmelařová, Vráťa Hauser, Milan Kolmačka, Josef Mikulenka, Karel Ščuka, Veronika Mičolová, Lucie Pastorková. Nádherná civilizací nedotčená krajina srdce Valašska, podmanivá tradiční lidová muzika, nakažlivé melodické nářečí, okouzlení staroslovanskými mýty a v první řadě … slivovica. Tak by se dal charakterizovat nový český, nebo možná lépe by sedělo valašský, snímek, který dostal název po hoře, na a kolem níž se natáčelo, hoře, na které sídlí duch boha Radegasta, hoře, jež jest Valašskem.
    Barevný. ČR 2001. 40 min. Premiéra: 26. října 2001 (Rožnov pod Radhoštěm), 30. října 2001 (Praha).

  • Medvědí srdce (Karu Suda)
    Režie: Arvo Iho.
    Romantický příběh z tajgy o dvou milostných osudech a podivném vztahu lovce a medvědice. Spíše balada, než pohádka v koprodukci Estonsko-Rusko-Německo-ČR.
    Předpremiéra: Letní filmová škola Uherské Hradiště, 27. 7. 2001
    Premiéra: 25. 10. 2001 (film nakonec není brán jako český pro minimální produkční účast)


  • Hry prachu
    Režie: Martin Mareček.
    Film získal pod názvem 0/1 Příběhy čísel grant Ministerstva kultury ve výši 600 000 Kč. Jde o celovečerní dokument o summitu v Praze v roce 2000.
    Premiéra: 29. 10. 2001 na Festivalu dokumentárních filmů Jihlava.
    Oficiální stránky


  • Divoké včely
    Režie: Bohdan Sláma, hrají Pavel Liška, Tatiana Vilhelmová.
    Tragikomedie o vztazích na současném Bruntálsku a izolaci mladých lidí na současné vesnici.
    Premiéra: 8. 11. 2001

  • Zookeeper
    Režie: Ralph Ziman. Hrají: Lasse Lunderskov, Gina McKee, Sam Neill, Om Puri, Ulrich Thomsen.
    Dánský film, v němž má Pavel Nový za českou stranu 10% podíl. Příběh vypráví o bývalém komunistovi, který má řídit zoologickou zahradu v hlavním městě, dokud nepřijedou jednotky OSN.
    Česká premiéra: 22. 11. 2001.


  • Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
    Režie: Václav Vorlíček.
    Hraná podoba známého animovaného seriálu (a dvou střihových filmů).
    Premiéra: 13. 12. 2001

  • NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

    Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

    6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

    Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
    Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

    Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

    30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

    Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
    Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

    Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

    16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

    Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
    Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

    Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

    16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

    Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.