Červená světla (Feux rouges /Red Lights)

19. 2. 2004 - 3:27 | Téma | red

Červená světla (Feux rouges /Red Lights) zdroj: tisková zpráva

Berlinale 2004- soutěž: Vynikající francouzský thriller Cédrica Kahna dle románu Georgese Simenona s Jean-Pierrem Darroussinem v hlavní roli. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie

Temný thriller Feux rouges (Red Lights) - „Červená světla“ Cédrica Kahna (L’Ennui, Roberto Succo) vznikl dle předlohy Georgese Simenona, a je to poznat na solidním scénáři s úžasně intenzivním závěrem, ve kterém vypravěč odhalí drsné tajemství s naléhavostí zvuku odjišťované pistole. Díky velkolepé divácké satisfakci může Feux rouges zaujmout i širší publikum a troufám si tvrdit, že americký remake je otázkou velmi krátké doby.

Léto, vedro. Paříž, současnost. Pátek odpoledne. Proplešatělý čtyřicátník Antoine (Jean-Pierre Darroussin) pracuje v pojišťovně a právě se chystá na víkend. V baru na rohu má sraz se svou manželkou, studeně pěknou Hélène (Carole Bouquet), jinak úspěšnou právničkou. Hélène nejde, Antoine si dá pivko, potom druhé, třetí… když Hélène konečně dorazí, je na ní Antoine už pěkně naštvaný, zatímco obecenstvo uznale pokyvuje nad skvěle postříhaným intrem.

Feux rouges Na dálnicích se tvoří zácpy, zprávy hlásí 2 milióny aut v provozu. A oni jedou až k Bordeaux, vyzvednout děti z tábora. Po cestě se Antoine zastavuje v každém baru a s rostoucí opilostí jede nebezpečněji a chová se arogantněji. Hélène ho napomíná, aby jel pomaleji, on si odmítá nechat přikazovat a sype se k dalšímu baru. Hélène vyhrožuje, že jestli tam půjde, ona mu ujede. On si vezme klíče a jde a ona vezme vlak.
Když Antoine Hélène v autě nenajde, řítí se k nádraží, ale je tam pozdě. V dalším baru potká mlčenlivého chlápka, který poprosí o svezení. Antoine ho vezme přesto, že tuší, že chlápek je čerstvě uprchlý vězeň.
Silnice jsou plné policejních kontrol a Antoina za volantem už alkohol notně zmáhá. Stopař ho má plné zuby. Blíží se střet. A to Antoine ještě ani neví, jestli Hélène ve vlaku vůbec je…

Feux rouges Biják s minimem postav od začátku působí jako povedená pocta klasickému noiru. Shora snímané, pomalu plynoucí exteriéry futuristické čtvrti La Defénce doplňuje mnohoznačná hudba Clauda Debussyho. Antoine je v autě často zabírán přes sklo, na kterém se odrážejí značky a cedule.
Scénář je také noirově úsporný. Kahn neukazuje zbytečnosti, ani neplýtvá prázdnými větami. Zbývá mu tak čas na několik nevídaných perel – souboj Antoina se stopařem, Antoinova telefonická féerie v kavárně, či ďábelská snová sekvence.
A jak zjistíme, pomalý začátek Kahn zvolil, aby měl prostor pro co nejvyšší rozpětí emocí. Do poslední půlhodiny Feux rouges vstupují s menšími šrámy, ale brutální finále je famózní.

Za povšimnutí stojí chytře zakomponované využívání zpráv (zácpy, nehody, uprchlý vězeň) a hra s pozadím vůbec. Práce s charaktery je příkladně nehollywoodská: zlosyn se netváří vůbec zle, a tím je zlejší. Inu ostatně o tom to celé je. Antoine mu v autě vypráví, že kdyby byli na světě jenom takoví jako on, nebyly by žádná červená světla potřeba…
Hélène se mění z neoblomné ženy v křehkou bytost. Hlavní hvězdou je však Darroussin (Kdybych byl bohatý), který téměř nesleze z plátna.
Jeho Antoine je na začátku slabý a psí. Potí se, je malý, obtloustlý, zbylé vlasy plné lupů. Na konci, aniž by se fyzicky změnil, je z něj hrdina. Darroussin je v obou extrémech, ohromně přesvědčivý, stejně jako v přechodech sám o sobě, velkou roli v proměně ale pochopitelně hraje i Kahnova režie a úhel i velikost záběrů kamery Patricka Blossiera. Při jeho výletech do hájemství noiru jsem si přál, aby Feux rouges byla černobílá. Horké silné letní světlo má v témhle příběhu ale taky něco do sebe.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.