Cena vstupenek do kin do roku 2016 vzroste na 160 Kč

30. 6. 2012 - 19:57 | Téma | red

Cena vstupenek do kin do roku 2016 vzroste na 160 Kč zdroj: tisková zpráva

Vstupné do kin letos kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent podraží v průměru o pět procent na 139 korun. Cena vstupenek do kin poroste i v následujících letech a v roce 2016 by měla činit v průměru 160 korun. Vyplývá to ze studie PwC Global Entertainment & Media Outlook.

"I když jsou Češi hodně citliví na cenu, růst cen vstupného do kina nezastavila ani krize. Důvodem, proč každý rok platíme více, nejsou jen rostoucí náklady provozovatelů kin, ale zejména pokročilejší technologie. Stále více diváků například usedá do křesla v kině nejen s popcornem, ale také s 3D brýlemi," sdělila dnes Olga Řehořková ze společnosti PwC ČR.

Na konci loňského roku průměrné vstupné do tuzemským kin včetně malých biografů podle oficiálních údajů Unie filmových distributorů činilo 112 korun a letos do května vzrostlo na 114 korun. V analýzách PwC mají ale větší váhu multikina, ve kterých je vstupné vyšší než v menších biografech.

Ze studie také vyplynulo, že prodej filmů na DVD či nosičích Blu-ray bude dál klesat a zároveň se sníží zájem o služby klasických videopůjčoven. Zatímco prodeje fyzických nosičů se budou v následujících pěti letech snižovat přibližně dvouprocentním tempem a půjčovné o 6,5 procenta, tak on-line distribuci filmů předpovídá PwC zhruba čtvrtinový nárůst každý rok.

"Tradiční půjčovny VHS a DVD jsou dávno překonány. Hnacím motorem filmového průmyslu jsou on-line distributoři. Stáhnout si legální film či hudbu je jednodušší a poplatky se v důsledku konkurence snižují," podotkla Řehořková.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.