Carrie-Ann Mossová

30. 9. 2007 - 21:19 | Téma | red

Carrie-Ann Mossová zdroj: tisková zpráva

Matrix a role Trinity z ní udělaly hvězdu. Matrix z ní udělal hvězdu, ale zároveň ji sevřel ve svém světě. Stejně jako Hugo Weaving (agent Smith) i ona do slibného projektu naskočila jako neznámá herečka

030523Carrie_Ann_Moss

Matrix z ní udělal hvězdu, ale zároveň ji sevřel ve svém světě. Stejně jako Hugo Weaving (agent Smith) i ona do slibného projektu naskočila jako neznámá herečka. Role, které následovaly po úspěchu akčního sci-fi filmu bratrů Wachowských, byly sice diametrálně odlišné od té matrixovské, většina diváků už jí neřekne jinak než Trinity.

Rodilá Kanaďanka (*21. srpna 1967 ve Vancouveru) věděla už v dětství, že se stane herečkou. S rodinnými přáteli hrála dětské divadlo a jakmile jednou k hereckému kumštu přičuchla, začala snít o velké kariéře, jak sama dnes říká: „Vždycky jsem chtěla být herečkou. Už od malička jsem si schovávala časopisy o herečkách.“ Zpívala ve školním sboru a po střední škole začala studovat herectví, což vydržela krátce. Herecký sen se pomalu rozplýval a rozčarovaná Carrie-Ann pracující v restauraci se rozhodla pro profesi, která ji mohla časem k hraní dovést. Ve dvaceti letech se vydala na úspěšnou dráhu modelky. Pobyt a práce v Evropě ji skutečně přivedla v roce 1991 k její první roli v seriálu Dark Justice, který americká televize natáčela v Barceloně. Po první úspěšné sezóně se štáb odebral zpět do Los Angeles a s ním i Carrie-Ann.

030523Carrie_Ann_Moss

Brzy se uchytila jako herečka v televizi, ale také na divadelních prknech v místním Hudson Theatre. V roce 1993 se objevila v kanadském seriálu s názvem Matrix. Šlo sice o akční drama, ale s pozdějším filmem bratrů Wachovských mělo společné jen název a představitelku hlavní role. Pokus o tvorbu mimo televizní obrazovku neskončil úplně šťastně. Béčkový snímek Flashfire nebyl zrovna dvakrát úspěšný a Mossová (která tu měla jen malou roli) se pro jistotu vrátila zpět do televize, kde si zahrála například v seriálu Modelky, kde mohla zužitkovat svou zkušenost ze světa modelingu.

030523Carrie_Ann_Moss

Všechny pokusy prosadit se ve filmu, skončily fiaskem, všechny snímky, ve kterých se objevila, byly mizerné. Tituly typu The Soft Kill, Terrified, Lethal Tender nebo Sabotage, kde nebyla Mossová ani uvedená v titulcích, nenabídly nadané herečce možnost prokázat své herecké kvality. Pak ale přišli bratři Wachowští a svěřili jí velkou roli Trinity v připravovaném filmu Matrix. Nikdo tomuhle projektu příliš nevěřil, ale krátce po premiéře se stalo něco neskutečného. Z Matrixu se velmi rychle stala veleúspěšná záležitost a snímek se záhy stal kultem. Carrie-Ann Moss si jako mávnutím proutku získala tisíce fanoušků a najednou k ní přicházela jedna herecká nabídka za druhou. Během tří let stihla natočit komedii The Crew a akční sci-fi Rudá planeta, což nebyly zrovna ty filmy, které by daly vyniknout jejím hereckým schopnostem.

030523Carrie_Ann_Moss

Zároveň se ale objevila ve dvou pozoruhodných snímcích - originální dílo nezávislého filmaře Christophera Nolana Memento (zahrála si zde Natalii, ženu, která se seznámí s hlavním hrdinou) a poetický snímek Čokoláda Lasseho Hallströma. V prvním jmenovaném se opět setkala s hereckým kolegou z Matrixu (a filmu New Blood) Joe Pantolianem, kterého pro účast v Mementu v podstatě zlanařila. S nejednoznačnou postavou záhadné Natalie si poradila na výbornou, stejně jako s rolí na první pohled nesympatické Caroline v Čokoládě. Šestatřicetiletá herečka má za sebou poměrně málo filmů, ale minimálně tři patří k tomu nejzajímavějšímu, co se na plátnech kin v posledních letech objevilo.

Sympatická kráska (která právě očekává se svým manželem hercem Stevenem Royem potomka) dokázala bez problémů vklouznout do role Trinity, ženy ovládající kung-fu, jež je ovšem zároveň romantickou bytostí – její románek s Neem byl více rozveden v Matrix Reloaded a Matrix Revolutions. Carrie-Ann Moss se její dětský sen stát se slavnou herečkou beze zbytku splnil. Ještě několik let bude zřejmě spojována především s postavou Trinity, ale další kvalitní role ji určitě ještě čekají a kdoví, možná za několik let dosáhne i mety nejvyšší (kterou si stanovila) – odnese si za některý svůj výkon Oscara. Dětské sny se občas vyplní a proč by tou šťastnou nemohla být zrovna tato talentovaná herečka. Po trilogii Matrix se Mossová načas vytratila z diváckého zorného pole. K návratu jí vypomáhá thriller Disturbia. Není však už za sexy dračici, objevuje se v civilně vedené úloze přísné matky ústředního hrdiny (Shia LaBeouf). To je změna ve srovnání s komorním dramatem Sněhový dort, kde ztělesnila stárnoucí, avšak stále ještě svůdnou Maggie.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.