Carol - recenze

19. 4. 2016 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Carol - recenze zdroj: tisková zpráva

Amerika, padesátá léta. Carol (Cate Blanchettová) prochází nepříjemným rozvodem a náhodou se blíže seznámí s prodavačkou Theresou (Rooney Maraová). Kamarádí se víc a víc, až se nakazí homosexualitou. A to byl tehdy problém. Pardon...

Nejsnadnějsí to budou mít ti z vás, kteří znají film Todda Haynese Daleko do nebe. Carol je stylově velmi podobná, ze stejné doby a od stejného režiséra. To znamená, že všichni jsou krásně dobově elegantní, výprava je bezchybná a všichni se většinu času významně koukají na ostatní, zatímco v nich pomalu klíčí cosi zakázaného / zlého / osudového.

Na počátku mají obě ženy své mužské partnery (Carol se rozvádí, Theresa má snoubence) a film je především o jejich vnitřním boji mezi racionálním vztahem k mužům s supervášnivým lesbickým vztahem. Další konflikt pak vyplývá z toho, Carolin manžel se chystá použít její homosexualitu jako argument u soudu, aby ji připravil o péči o jejich dítě. A to je vpodstatě všechno. Dámy prožijí chvíle vášně, ale je jim od začátku jasné, že jejich vztah nemůže mít budoucnost.

Všichni hrají dobře, hezky se na to kouká, hudba slušně imituje Philipa Glasse a má to dvě hodiny, takže je to poněkud ukolébávací.

Pokud se těšíte na nějaké ty obnažené frontaly, tak se dočkáte, ale jenom kvůli nim bych na film nechodil. Připadalo mi, že se dívám na další weinsteinovský precizně vysoustružený film o boji s dobovými předsudky, který existuje především proto, aby dostával ceny na festivalech (i hetero festivalech). Není mi moc jasné, co jsem si z něj měl odnést, kromě poučení "když vám Rooney ukáže prsa, najdete v sobě vnitřní sílu postavit se... všem".

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.