Březnové herečky - v kinech se objevují krásky po třicítce

2. 3. 2015 - 20:30 | Téma | Ladislav Loukota

Březnové herečky - v kinech se objevují krásky po třicítce zdroj: tisková zpráva

První měsíc jara se do kin dostanou herečky po třicítce a čtyřicítce, které vzdor své někdejší roli druhých houslí dnes buď tvoří etalon herecké kvality, nebo by se jím brzy chtěly stát. Přivítejte proto Olgu Kurylenko, Olivii Wilde či Cate Blanchett. Výjimkou z pravidla je vycházející polská hvězdička Zofia Wichłacz. 

Olga Kurylenko

olga-kurylenko zdroj: tisková zpráva

Když třináctiletá Olga Konstantionovna Kuryenko spolu se svou mámou vyrazila na výlet do Moskvy, sotva tušila, že ji cesta změní život. Právě zde si ji totiž všiml skaut modelingové společnosti a promptně nabídl smlouvu. Díky té se o tři roky na to přestěhovala do Paříže, a později dosáhla i na filmovou dráhu.
Původem ukrajinská krasavice Olga Kurylenko si během svých 35 let zahrála v bondovce i komedii pro náctileté. Intenzivně se přitom snaží o stále solidnější kritické uznání – v březnu se snad i proto objeví po boku Rusella Crowea v jeho režijním debutu Cesta naděje.

Uvidíte v: Cesta naděje, premiéra 26. března
Zajímavost: Ačkoliv se narodila v Berďansku, městě na pobřeží Černého moře nedaleko současné válečné zóny, oficiálně je Francouzska. Občanství země Galského kohouta přijala v roce 2001.

Zofia Wichłacz

Zofia-Wichlacz zdroj: tisková zpráva

Ačkoliv má za sebou teprve devatenáctiletá Zofia Wichłacz pouze dvě pořádné role, je už nyní označována za novou senzaci polského filmu. Před kamerou se přitom přesto objevila až v roce 2013 v seriálu Gleboka woda. 

Ve větší roli sice loni zaskórovala v jiném seriálu Lekarze, avšak až jedna z hlavních postav ve válečném dramatu Město 44 ji dostala do národních médií. Vzhledem k pozitivnímu přijetí patriotického filmu v Polsku je nyní Zofia novou tváří zdejšího kinematografie a dlouze se proto mluví o její právě se rozbíhající kariéře.
Uvidíte v: Město 44, premiéra 26. března
Zajímavost: Mladičká herečka je dcerou kameramana Zbigniewa Wichłacze a scénografky Anny Seitz-Wichłaczové.

Sienna Miller

Sienna-Miller zdroj: tisková zpráva

Podobně jako naše další dáma platila i Sienna Miller především za herečku, která sloužila jako filmová ozdoba. Díky anglickým kořenům přesto nabídla zajímavější role – především v období dekádu nazpět zazářila v gangsterce Po krk v extázi, Casanově a Warholce.
Její poslední větší rolí však byla akční slátanina G.I. Joe z roku 2009, s níž se začínalo zdát, že ambice Sienny míře spíše do pekel. To změnila její role v Americkém sniperovi, kde si zahrála manželku ústředního odstřelovače. Ačkoliv u nás snímek příliš bodů neposbírá, pro své téma rezonuje společností za Atlantikem. Dá se proto očekávat, že si Sienna v příštích několika letech bude opět moct vybírat zajímavější role.
Uvidíte v: Americký sniper, premiéra 5. března
Zajímavost: Jako ambasadorka International Medical Corps se v rámci snahy o zlepšení místních poměrů podívala do Konga i Haiti po ničivém zemětřesení z roku 2010.

Reese Witherspoon

Reese Witherspoon zdroj: tisková zpráva

Letos v březnu devětatřicetiletá někdejší hvězdička Pravé blondýny herecky zraje s každým (nebo skoro každým) novým filmem. Loni uspěla se silným, ale v zásadě milým dramatem The Good Lie (to se letos možná ještě objeví i v našich kinech), podobně hodlá nyní uspět i s dramatem Divočina, v němž podle ohlas nabízí ještě zajímavější herecký výkon.
Reese má zjevně zkrátka stále lepší nos na zajímavé ženské postavy – ačkoliv tak už zřejmě nezboří tržby jako v nenáročných snímcích po přelomu tisíciletí, praví fanoušci filmu by projektům Reese měli věnovat o to větší pozornost!
Uvidíte v: Divočina, premiéra 5. března
Zajímavost: Proměna Reese na Paní herečku je viditelná i na její rozsáhlé kolekci cen. Reese je jednou z pouhých osmi hereček, které vyhrály Oscara, Cenu BAFTA, Critics' Choice Award, Zlatý glób a Ceny SAG za jedinou roli.

Cate Blanchett

Cate Blanchett zdroj: tisková zpráva

A rovněž další harcovnici silných ženských rolí věk sluší víc a víc. Cate Blanchett se před kamery probojovala v roce 1994, krátce na to si získala i pozici v prvních trhácích (Královna Alžběta, Talentovaný pan Ripley, Pán prstenů), teprve hluboko po třicítce se však dostala do náročnějších rolí ve filmech Babel (2006), Beze mě (2007) či Zápisky o skandálu (2006).
Vedle navrchol dramatických rolí (naposledy Jasmíniny slzy, letos si zahraje i zu Terrence Malicka) se ale Cate nikdy nestyděla za výskyt v odlehčených látkách. Právě do druhého ranku se řadí její nový film Popelka, který s naivitou a kýčovitostí vlastní pohádkovému formátu znovu převypráví všem známou zápletku bez jakýchkoliv inovací. Cate si samozřejmě střihne roli zlé macechy. Tentokrát její postavě asi budeme fandit více než ústřední mladici Lily James...
Uvidíte v: Popelka, premiéra 19. března
Zajímavost: Na svého prvního Oscara byla Cate nominována už v roce 1998, jenom čtyři roky po svém debutu v australské televizi.

Olivia Wilde

Olivia-Wilde zdroj: tisková zpráva

Po pelotonu kvalitních a především prověřených hereckých výkonů, které budou vévodit březnu, je zde nakonec jedna herečka, která má i přes půvab a charisma stále problém prokázat svou vyšší hereckou jakost. Olivia Wilde nezapře kořeny v žánrové tvorbě, a to doslova – jako dcera scénáristy Peacemakera a producentky seriálových 60 minut by snad ani nemusela mířit výše než k nenáročným látkám. Jak však dokazují její vedlejší role v Rivalech či snímku Ona, Olivia chce více. 

Bohužel, cestou přes triviální horory jako je březnové Vzkříšení démona (do kin půjde dva dny po narozeninách Olivie, 12. března) to asi úplně nepůjde. Snad se jí více bude dařit v letos filmovaném dramatu Meadowland. Olivia zde má sehrát hlavní roli, přičemž sekundovat ji budou velké tváře amerického nezávislého a divácky náročnějšího filmu jako Juno Temple, Elisabeth Moss a Giovanni Ribisi.
Uvidíte v: Vzkříšení démona, premiéra 12. března
Zajimavost: Odmítla roli Gamory ve Strážcích galaxie i první pornohvězdy Lovelace ve stejnojmenném životopisném filmu.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.