Bohatý Tolkienův život

12. 1. 2004 - 20:20 | Téma | red

Bohatý Tolkienův život Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Většina lidí, kteří alespoň trochu vnímají kulturní život ví, že do kin konečně přišel film Pán Prstenů: Společenstvo prstenu. Pro mnohé název tohoto díla může znít stejně jako třeba Herry Poter, ale zasvěcení vědí, že nepatří do stejné přihrádky. Autor tohoto velkodíla, John Ronald Reuel Tolkien, vytvořil více než jen dětský příběh, ale byl velice významnou osobou Oxfordské univerzity. Pojďme se nyní na jeho životní příběh podívat trochu podrobněji. Než dlouhé povídání, zvolím raději princip chronologického výčtu událostí. Pokud se o osobě J

tolkien
Než dlouhé povídání, zvolím raději princip chronologického výčtu událostí. Pokud se o osobě J.R.R. Tolkiena chcete dozvědět více, doporučuji knihu Životopis J.R.R. Tolkiena spisovatele Humphreye Carpentera, kde je mnoho informací a fotografií. Při sestavování tohoto výčtu událostí jsem použil právě této knihy.

3. leden, 1892 - Narodil se John Ronald Reuel Tolkien v jihoafrickém Bloemfonteinu.

Podzim 1899 - JRRT, ve věku 7 let, podstupuje přijímací zkoušky na Školu krále Edwarda (King Edward´s School), ale neuspěl v důsledku vysokého počtu přihlášených studentů.

Září 1900 - Tolkien opět podstupuje přijímací zkoušku na King Edward´s School a je přijat.

Pozdní rok 1900 - Tolkienovi se stěhují ze Sarehole do Moseley, aby byli blíže Birminghamu a King Edward´s School.

14. listopad, 1904 - Počátkem roku se zjistí, že matka Mabel Tolkienová onemocněla cukrovkou, i přes pobyt v nemocnici a částečné zlepšení stavu nakonec v listopadu upadá do diabetického komatu a po šesti dnech umírá ve věku 34 let. Je to krutá rána pro oba malé chlapce, ale JRRT to bude provázet celý život, a zůstane trvalým pesimistou.

Pozdní 1904, raný 1905 - Po smrti Tolkienovy matky je opatrovnictví Johna a Hilaryho převzato Otcem Francisem Xavierem Morganem, knězem Birminghamské Oratoře, který od počátku držel ochranou ruku nad jejich matkou.

1908 - John se poznává s Edith Brattovou, která je taktéž sirotkem a bydlí ve stejném domě jako oba Tolkienové.

Podzim 1909 - Ronaldův románek s Edith je odhalen Otcem Morganem a zakázán. Ronaldovi se nepodaří získat stipendium na Oxfordu, o které se ucházel.

Prosinec, 1910 - Ronald získává stipendium na Exeterskou kolej v Oxfordu.

1914 - Edith na základě Ronaldovy podmínky je přijata do katolické církve a nic již nebrání formálnímu zasnoubení obou mladých lidí. V Evropě vypuká I. světová válka a do války se zapojuje i Anglie, Tolkien hodlá pokračovat v studiích.

22. březen, 1916 - Uzavírá sňatek s Edith Brattovou.

červen 1916 - Tolkien je poslán do Francie jako signalizační důstojník u Lancashirských střelců. Účastní se bitvy u Somme, kde onemocní tzv. "zákopovou horečkou" a vrací se do Anglie.

1918 - Po uzavření míru se s rodinou vrací do Oxfordu a nastupuje do redakce Novoanglického Slovníku.

1924 - Tolkien se stává profesorem angl. jazyka na univerzitě v Leedsu.

1925 - Tolkien je jmenován profesorem anglosasštiny v Oxfordu a na podzim se ujímá funkce na dlouhých 24 let

1930 - Touto dobou začíná psát první náčrty Hobita. Nedokončí jej.

1936 - Tolkien dokončil Hobita na doporučení nakladatelství Allen & Unwin.

Podzim 1937 - Je vydán Hobit, a Tolkien začíná pracovat na pokračování, jež se mu postupem času "vymkne" z ruky.

1945 - Tolkien jmenován profesorem anglického jazyka a literatury na Mertonově koleji v Oxfordu, tady zůstává až do penze.

1949 - Pán Prstenů je dokončen.

1950 – 1953 - Problémy okolo vydavatele Pána prstenů. Tolkien jej nabízí nakladatelství Collins. Ten vrací rukopis zpět Tolkienovi, který jej předává opět nakladatelství Allen & Unwin.

1954 - Vycházejí první dvě části Pána prstenů - Společenstvo prstenu a Dvě věže.

1955 - Vychází Návrat krále, poslední díl Pána Prstenů.

1957 - Tolkien odcestoval do Spojených státu aby přijal čestné hodnosti od Marquettské, Hardvardské, a mnoha jiných universit, a přednesl sérii přednášek. Výlet byl zrušen pro nemoc jeho ženy Edith. Tolkien nikdy do své smrti v 1973 neuskutečnil tento výlet.

29. listopad 1971 - Edith Tolkienová zemřela po krátkém, ale těžkém onemocnění přisuzovaném žlučníkovému záchvatu ve věku 82 let.

1972 - Dostává Řád Britského impéria a Oxfordská univerzita mu uděluje čestný doktorát z literatury.

2. září, 1973 - John Ronald Reuel Tolkien umírá ve věku 81 let v sanatoriu v Bournemouthu.

Vím, že životopis tohoto velkého muže by zasloužil mnohem více, ale tento způsob prezentace je myslím pro čtenáře mnohem přehlednější. Je jisté, že se Tolkien zapsal do dějin literatury takovým inkoustem, který čas nikdy nevymaže.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.