Big Eyes - recenze nového filmu Tima Burtona

8. 2. 2015 - 21:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Big Eyes - recenze nového filmu Tima Burtona zdroj: tisková zpráva

Ve svém novém filmu Big Eyes vypráví režisér Tim Burton příběh o malířce divných obličejů s velkými kukadly Margaret, jejíž práci prodával do světa pod svým jménem manžel Walter. Pak se žena rozhodla o uznání svého autorství a celé to skončilo soudem.

Ve filmu nehraje Johnny Depp a dokonce ani nenabízí groteskní vizuální nádech. Jedinou opravdu divnou věcí je příběh. Proč se proboha někdo rozhodl natočit film o tom, jak někdo maloval obrazy a říkal, že je nemaloval, ale nakonec chtěl pravý opak?

bigeyes03 zdroj: tisková zpráva

Chápu, proč si téma vybral Tim Burton. Obrázky oné paní mají všechny takové vypoulené oči, což je v mnoha jeho filmech charakteristický rys. Jediným opravdu pochopitelným důvodem, proč se na film má smysl podívat, je obsazení Christopha Waltze do role manžela Waltera Keana. Jeho protějšek pak hraje výborná Amy Adams. Ti dva fungují báječně, jejich dialogy mají šmrnc a celé to připomíná vydařenou televizní inscenaci.

Samotná zápletka je však tak strašlivě nudná, že mi celou dobu v horním rohu plátna chybělo logo nějaké americké stanice jako třeba Hallmark. Teď to však myslím hodně ironicky, protože produkce Hallmarku zápletku tohoto filmu výrazně převyšuje. Je mi úplně jedno, že je to podle skutečného života té paní. Pravdou totiž je, že zápletka o jednom manželském páru, který si na začátku podfuku nedokázal ujasnit, jak v tom podvodu budou pokračovat, je úplně zbytečnou.

zdroj: YouTube.com

On obrazy prodává, protože si oba myslí, že to pod jejím jménem neprodají. Pak se situace otočí a ona pochopí, že slavný je její muž a ne ona. Takže chce také být slavná. On to odmítne uznat. Manželství je na nic, ale nakonec jdou k soudu, kde musí oba namalovat obrázek, na kterém jsou vypouklé oči. Hádejte, kdo jej nakonec namaloval?

Burton nenechá kupodivu žádné tajemství. Bizarní na celém příběhu vlastně je, že jej vůbec někdo považoval za zfilmovatelný. Chemie mezi hlavními protagonisty funguje a to je asi jediný důvod, proč do filmu jít. Amy Adams už není jen hezkým obličejem v komediích, ale skutečně vyzrálou herečkou. 

Big Eyes zdroj: tisková zpráva

Na zápletce asi nejvíc vadí schéma typického špatného vztahu. Ona se zamiluje, skočí mu na ty jeho řečičky, aby nakonec on ji terorizoval. Upřímně jsem nepochopil, proč za celou tu dobu malířka prostě neodešla? Další věc, kterou mne neskutečně iritovala, bylo vykreslení té ženské jako oběti. Příliš mnoho momentů film k přemýšlení nenabídne. Jediná neustále se opakující otázka byla, proč sakra tedy neodešla?  Aha, ale to už jsem vlastně napsal.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.