Ben Affleck

25. 5. 2009 - 15:20 | Téma | red

Ben Affleck zdroj: tisková zpráva

Ben Affleck se přiřadil mezi největší hvězdy Hollywoodu. Jeho filmy vydělávají závratné sumy, jeho soukromí je s neuvěřitelnou intenzitou propíráno v médiích a jeho herecké výkony slaví střídavé úspěchy

Daredevil_Affleck

Ben Affleck se přiřadil mezi největší hvězdy Hollywoodu. Jeho filmy vydělávají závratné sumy, jeho soukromí je s neuvěřitelnou intenzitou propíráno v médiích a jeho herecké výkony slaví střídavé úspěchy. Affleck se objevuje v řadě blockbusterů, není tedy divu, že je zájem o jeho osobu tak intenzivní, zvláště v době, kdy byl zasnouben s jinou hvězdou hudebního i filmového nebe Jennifer Lopezovou. Pohlednému herci ovšem sláva nespadla jen tak zčista jasna do klína. Trvalo téměř 16 let, než se v hollywoodské továrně na sny prosadil.

Benjamin Geza Affleck se narodil 15. srpna 1972 v Berkley v Kalifornii, ale rodina se velmi brzy přestěhovala do Cambridge ve státě Massachussets. A právě tady malý Ben již od svých osmi let vymetal všechny dostupné konkurzy na televizní show a jednoho dne došlo k osudovému setkání s jistým Mattem Damonem. Z těch dvou se stali nerozluční přátelé, kteří se vzájemně podporovali v záměru stát se herci a společně navštěvovali nejrůznější konkurzy. A šli si za svým cílem urputně, zejména Ben neváhal brát i ty nejmenší štěky v různých televizních filmech a v roce 1984 konečně dostal první (a na dlouho také poslední) větší příležitost v seriálu The Voyage of the Mimi. Na lepší časy se začalo blýskat v roce 1992, kdy se objevil ve filmu Školní pouta, ve kterém odstartovala svou kariéru celá řada dalších mladých herců (kromě Matta Damona také Brendan Fraser nebo Chris O´Donnell). Hned poté následoval další snímek o mladých Omámení a zmatení. V té době se Affleck vydal také na půdu režie, když natočil krátký snímek s dlouhým (a poněkud šíleným) názvem Zabil jsem svou lesbickou manželku, pověsil jsem ji na řeznický hák a teď mám smlouvu na tři filmy u Disneyho.

Daredevil_Affleck

Pak už přišlo to, co Affleckova kariéra nutně potřebovala - setkání s osobitým režisérem Kevinem Smithem. Ten mu nejdříve dal menší roli nafoukaného prodavače ve Flákačích a ve svém dalším filmu Zoufalec už rovnou hlavní part kreslíře comicsů zamilovaného do lesbického kamarádky. Stále to ale ještě nebylo to pravé ořechové, Kevin Smith se sice zařadil mezi kultovní tvůrce, ale stále šlo o víceméně nízkorozpočtovou tvorbu. Ani Matt Damon na tom nebyl o nic lépe a tak přišlo na řadu nevyhnutelné - oba přátelé se prostě naštvali, napsali scénář (který vznikal již za jejich studií na univerzitě) a začali shánět producenta, který by byl ochoten do projektu jít. Stálo je to mnoho úsilí, ale nakonec si film vydupali ze země a to, co následovalo už je historie. Dobrý Will Hunting si získal srdce diváků i pozornost Akademie a z devíti nominací si odnesl dva Oscary - tím jedním byla soška za scénář pro Damona a Afflecka.

Daredevil_Affleck

Přestože Affleck měl pouze vedlejší roli, vynesl jej tento úspěch až na vrchol. Na rozdíl od Damona se ovšem Affleck ubíral spíše "komerční" cestou a brzy se stal hvězdou blockbusterů jako byl Armageddon Michaela Baye, který jej později obsadil také do svého velkofilmu Pearl Harbor. Affleck se mezitím zařadil mezi největší dívčí idoly Hollywoodu i díky romantickým filmům jako bylo Nahoru, dolů, kde se sešel (znovu po Zamilovaném Shakespearovi) se svou bývalou přítelkyní Gwyneth Paltrowové, nebo Živelná pohroma, kde se objevil po boku Sandry Bullockové. Opětovně spolupracoval se strůjcem své kariéry Kevinem Smithem v komedii Dogma a posléze také bonbónku pro fanoušky „smithovek“ Jay a Mlčenlivej Bob vrací úder, v obou snímcích se vedle něj objevil i Matt Damon. Afflecka jsme mohli spatřit také v thrilleru Falešná hra, v další adaptaci špionážního thrilleru Toma Clancyho Nejhorší obavy a sci-fi Výplata.

Daredevil_Affleck

Affleckův úspěch ovšem nezůstal zcela bez následků - na vrcholu sil i popularity absolvoval boj s alkoholismem. Jak se zdá, dnes už je všechno v pořádku, jedna z největších hvězd Hollywoodu sice už nejde od trháku k trháku, tím posledním byl comicsový Daredevil. Objevil se poté v dalších snímcích přítele Kevina Smithe Táta na plný úvazek (zde po boku své tehdejší snoubenky Jennifer Lopezové) a Clerks: Muži za pultem. K menší roli v krimi Sejmi eso pak připojil i drama Sen o Hollywoodu a v něm úlohu herce George Reevese – byl za ni nominován na Zlatý glóbus. Objevujeme ho i v tragikomediální romanci Až tak moc tě nežere (2009). Další z výrazných příležitostí byl politický thriller Na odstřel (2009) a v něm role mladého kongresmana Collinse.

Při natáčení nepřímého pokračování Daredevila Elektra se sblížil s představitelkou titulní hrdinkou Jennifer Garnerovou, svou nynější manželkou a matkou jeho dcerky Violet. Vyzkoušel si také režii celovečerního filmu, když připravil solidně hodnocený krimithriller Gone Baby Gone. Hlavní úlohu Affleck svěřil svému mladšímu bratru Caseymu.

FOTOGALERIE AFFLECK

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.