Ave, Caesar! - recenze nové komedie s Georgem Clooneym

3. 3. 2016 - 10:28 | Recenze | František Fuka

Ave, Caesar! - recenze nové komedie s Georgem Clooneym zdroj: tisková zpráva

Hollywood, padesátá léta. Filmový produkční (Josh Brolin) řeší aktuální problémy studia, z nichž ten nejpalčivější spočívá v tom, že největší megahvězda (George Clooney) byla unesena a únosci chtějí výkupné. Jak teď studio dokončí ten epický příběh římského centuriona a Ježíše Krista?

Bratři Coenové koketovali s filmovým humorem poloviny minulého století už několikrát, a zkoušejí to znovu. A tentokrát si berou na pomoc opravdu těžké váhy: Obrovský zástup slavných hollywoodských hvězd, které se objeví ve větších či menších roličkách. Kromě Brolina a Clooneyho například Ralph Fiennes, Scarlett Johanssonová, Tilda Swintonová, Channing Tatum, Jonah Hill, Christopher Lambert a jako obvykle Frances McDormandová...

Co je to ale platné, když je jejich film strašlivě rozbředlý. Ale opravdu strašlivě. V Ave, Caesar! rozhodně jsou kvalitní vtipy a rozhodně se nejednou zasmějete. Ale je téměř železným pravidlem, že vtípku, který by byl v lepší komedii celý odbyt za 10-20 sekund, je v Ave, Caesar! věnováno tři až pět minut! A až po nich se můžeme mírně uchechtnout.

Například:

  • Parta námořníků tradičně muzikálově tancuje a zpívá o tom, že nemají ženské. Ke konci jejich číslo začne vypadat mírně homoeroticky, což je mírně vtipné. Ale celé to dlouhé číslo není nijak zajímavě natočené, zazpívané nebo choreografované.
  • Mladý hezoun, který dosud hrál jen kovboje, má náhle ztvárnit komplexní dialogovou roli. A nejde mu to. Viz trailer níže. Ve filmu je ta scéna ještě o dost delší.
  • Produkčního otravuje vlezlá reportérka a on se vykrucuje (Tilda Swintonová). O chvíli později ho otravuje jiná reportérka, dvojče té první (taky Swintonová). A pak ještě dvakrát. Je to celkem asi 5 minut afektovaných dialogů, ve kterých jsou 2-3 slušné vtípky.

A co je snad ještě horší, většina rolí je jenom o tom, že se postava zjeví, udělá pár těch vtípků a pak do konce filmu zmizí. Jediný Brolin a částečně Clooney mají trochu propracovanější postavu, která je něco víc, než figurka, definovatelná jednou holou větou.

Trochu to připomíná různé ty debilní současné parodie-neparodie, ve kterých se máte smát jen proto, že poznáváte citované filmy. Při Ave, Caesar! se máte zřejmě smát tomu, že celý film je natočen podobným stylem, jako filmy z 50. let minulého století. "Jé, hele, Scarlett s ploutví v bazénu, to je podobné jako to dělala kdysi Esther Williamsová, a proto se tomu zasmějeme!" Aniž by v té scéně bylo něco nějak zásadně vtipného.

Ale zásadní rozdíl je v tom, že kdyby před 60 lety opravdu takovýhle film vznikl, producenti by z něj před premiérou zcela jistě vystříhali nejméně 30 minut, aby dostal nějaké aspoň trochu slušné tempo.

Hodnocení: 50%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.