Alexandre Desplat: Firewall – soundtrack

25. 1. 2008 - 13:17 | Téma | red

Alexandre Desplat: Firewall – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Jak začít recenzi na soundtrack k filmu Firewall? Do třetice všeho dobrého? Pravděpodobně

Jak začít recenzi na soundtrack k filmu Firewall? Do třetice všeho dobrého? Pravděpodobně... O osobnosti A. Desplata se dročtete u recenzí na soudtracky k filmům Syriana a Casanova či starší Rukojmí). Lze mu popřát poctivě nabytý úspěch a doufat, že se častěji dostane k zajímavým filmům typu Syriana, kde dokáže plně rozvinout svůj potenciál.

Firewall z tohoto pohledu příliš zajímavým filmem není, jde o thriller a ten, jak je známo, není příliš úrodnou půdou téměř pro nikoho, jen málokdy v tomto žánru vznikne něco skutečně výborného. Tento film připomene dva roky starý snímek Rukojmí, a to i po hudební stránce. Dobře tu lze vycítit Desplatovu zálibu v dílech Jerryho Goldsmithe či Michaela Kamena (inspirace Smrtonosnou pastí je nepřehlédnutelná). Vlastně pokaždé, když se Desplat dostane do thrillerové resp. akčnější polohy, zní jako dobře odvedený revival obou zesnulých autorů. To není na škodu; pokud si rádi naředíte dnešní podobu akční hudby něčím, co zní jako stará škola, jste na dobré adrese.

Desplat se vyhýbá používání moderní elektroniky, naopak v jeho hudbě můžete zaslechnout „chrčení“ klasických syntezátorů, které podbarvují klaustrofobní hru smyčců a jejich rytmický bicí doprovod, pokud mluvíme o akčnějších kouscích (Firewall, Escape from the Bank). (Vzpomeňte si na další legendu, Uprchlíka Jamese N. Howarda). V těch pomalejších, temnějších pasážích se pak tikot metronomu roubuje na táhlejší smyčce a poletující trubky (Hostages, Family Theme). A to pak už z hlavy jen těžko dostávám vzpomínku na Goldsmithův Základní instinkt či Bruce Willise, jak objevuje kostel coby sídlo skupiny teroristů (Smrtonosná past 2). Neříkám, že to není příjemné...

Úplně nejvíc mě ale Desplat dostal závěrečnou skladbou Together Again ... Když asi po první minutě zazní souhra několika sestupných píšťalových tónů, mám pocit jako by se Desplat ve své inspiraci vracel až někam hluboko k padesátým či šedesátým létům, Hitchcockovi... Zábavné.

Verdikt: Mám dojem, že většina ostatních autorů by kompozici k Firewall pojala dost rutinně. Vlastně ani Desplat to neudělal jinak... Ale ta jeho recyklace je velice zábavná...

Hodnocení: 70 %

Seznam skladeb:

01. Firewall (3:16)

02. Serveillance (3:38)

03. Breaking In (2:56)

04. The Band (0:57)

05. First Night (1:21)

06. Hostages (3:24)

07. The Camera Dances (3:47)

08. The Epi-Pen (3:59)

09. The Family Theme (1:21)

10. Escape from The Bank (10:23)

11. Looking for Help (3:04)

12. Exchanging The Files (2:10)

13. The Fight (7:14)

14. Rainy Day (3:15)

15. Together Again (1:20)

Celkový čas: 52:14

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.