Alan Arkin

10. 3. 2009 - 8:43 | Téma | red

Alan Arkin zdroj: tisková zpráva

Dnes je brán za představitele bručounských dědečků. Typickým příkladem je komedie Malá Miss Sunshine (2006)

Alan Arkin Dnes je brán za představitele bručounských dědečků. Typickým příkladem je komedie Malá Miss Sunshine (2006). V letech šedesátých se ale přiřadil k výrazným hereckým osobnostem, navíc s jasným politickým názorem. Zazářil třeba v satirách Rusové přicházejí! Rusové přicházejí! (1966) a Hlava-22 (1970). Skvělý výkon podal jako zabiják Roat v psychologickém thrilleru Čekej do tmy (1967).

Alan Wolf Arkin se narodil 26. března 1934. Vyrůstal v newyorském Brooklynu, od poloviny čtyřicátých let pak v Los Angeles. Pochází z učitelské rodiny, jeho otec David měl rovněž umělecké ambice. Chtěl se prosadit jako spisovatel i výtvarník. Z filmového studia byl však propuštěn na počátku padesátých let pro své levicové smýšlení. Po obou rodičích ho „podědil“ rovněž Alan Arkin, který se v pozdějších letech soustředil na společenskokritické filmové projekty. Na herectví Arkin pomýšlel už od útlého věku. Od svých deseti navštěvoval herecké kursy. Později se učil Stanislavského metodu u Benjamina Zemacha, v letech 1951-53 navštěvoval Los Angeles City College.

Rusové přicházejí! Do světa šoubyznysu vstoupil v polovině padesátých let jako zpěvák a kytarista folkové skupiny The Tarriers; je autorem hitu The Banana Boat Song, který od něj převzal slavný Harry Belafonte. V roce 1957 se jako zpěvák poprvé postavil před filmové kamery, díky muzikálu Calypso Heat Wave. Od počátku šedesátých let se Arkin věnuje naplno divadlu; nejprve v satirickém souboru Chicago Second City, poté na newyorských scénách. Na Broadwayi zazářil v komedii Ester Laughing (za rok 1963 získal ceny Tony a Theatre World Award). Hrál, režíroval a psal pro mimobroadwayské scény.

Své nejslavnější filmové období Arkin prožil v počátcích kariéry. Vysloužil si oscarovou nominaci za debutovou úlohu poručíka Rozanova ze sovětské ponorky, jež omylem přistane u amerických břehů, v satiře Rusové přicházejí! Rusové přicházejí! (1966).

Alan Arkin ve filmu Čekej do tmy Vyzkoušel si několik velmi rozdílných úloh, v žádné z nich vyloženě nepropadl. Byl psychopatickým zločincem Roatem, ohrožujícím slepou Susy (Audrey Hepburnová), v thrilleru Čekej do tmy (1967), ale zároveň neúspěšně usiloval o Oscara za roli hluchoněmého Johna Singera v psychologické studii Srdce je osamělý lovec (1968). V adaptaci slavného Hellerova románu Hlava-22 (1970) zosobnil letce Yossariana, potýkajícího se s nesmyslností vojenské mašinérie. Komediální podobu mu nabídl titulní Inspektor Clouseau (1968). Snímek se sice nesetkal s příznivým ohlasem, zastoupit Petera Sellerse však byl úkol nevděčný a Arkin se s ním vypořádal se ctí.

Útěk ze Sobiboru V následujících letech Alan Arkin do obdobně prestižních rolí už obsazován není. Umožnilo mu to věnovat se menším, avšak osobnějším projektům. Několikrát se přihlásil ke svým židovským kořenům. Hrál hlavní role v adaptaci románu Isaaca B. Singera (The Magician of Lublin, 1979) či v autobiografii Mordechaje Richlera (Joshua a jeho život, 1985). Představil se též ve dvou dramatech z koncentračního tábora – jedná se o filmy Útěk ze Sobiboru (1987) a Jakub lhář (1999). I nadále volil tituly, kritizující nesnášenlivost americké společnosti (The Other Side of Hell, 1978; The Return of Captain Invincible, 1983; Odvlečen, 2007). Vysloužil si pozornost jako zkrachovalý realitní agent Aaronow v protikapitalistickém dramatu Konkurenti (1992).

Little Murders Mezi osobní Arkinovy projekty můžeme bezpochyby řadit také jeho četné pokusy o režii. Začínal už v šedesátých letech krátkými snímky T.G.I.F. (1967) a People Soup (1969). Jeho nejvýraznějšími autorskými počiny jsou rodinné drama Little Murders (1971) a komedie Fire Sale (1977), natočil též mikrokoledii z divadelního prostředí Samuel Beckett Is Coming Soon (1993).

Střihoruký Edward Souběžně se Arkin představoval v populárních žánrových titulech. Slavil úspěchy po boku Petera Falka ve špionážní komedii Příbuzní (1979). v pozdějších letech dostává hlavně menší roličky – objevuje se v komedii Střihoruký Edward (1990), ve sci-fi Gattaca (1997) anebo v akčním Firewall (2006). Viděli jsme jej v parodii Dostaňte agenta Smarta (2008). Pozdních ovací v podobě Oscara se mu dostalo za úlohu svérázného, na heroinu závislého dědečka v černé komedii Malá Miss Sunshine (2006). Svým živočišným herectvím prokázal, že mu ani na stará kolena energie neschází. Další svižnou komediální úložku si zahrál v rodinném snímku Marley a já (2008) - je zde za nevrlého šéfredaktora Arnieho Kleina.

Alan Arkin je autorem několika knih. Věnuje se dětským příběhům (The Clearing, The Lemming Condition, Tony's Hard Work Day…), popřípadě knihám o józe (Halfway Through the Door: First Steps on a Path Toward Enlightenment). Má tři syny, všichni šli v otcových stopách a stali se herci. Nejvíce se prosadil Adam (*1956); mladší Matthew (*1960) a Anthony (*1965) jeho věhlasu nedosahují.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.