Alain Delon

23. 1. 2008 - 12:20 | Téma | red

Alain Delon zdroj: tisková zpráva

Jedna z největších hvězd francouzské kinematografie. [Alain Delon] Dnes vnímáme herce, proslaveného milostnými avantýrami (i zapletením do podivného úmrtí osobního strážce), především jako představitele zábavných a napínavých filmů

Delon
[Alain Delon]

Dnes vnímáme herce, proslaveného milostnými avantýrami (i zapletením do podivného úmrtí osobního strážce), především jako představitele zábavných a napínavých filmů. Nejednou ale osvědčil i pozoruhodný talent při sestavování složitých lidských charakterů. Projevili o něho zájem významní režiséři Luchino Visconti (Rocco a jeho bratři, Gepard) či Michelangelo Antonioni (Zatmění). Později nezklamal ani Josepha Loseyho, který Delona obsadil do titulní role v okupačním dramatu Pan Klein, ani Jeana-Luka Godarda, jenž si ho vybral do Nové vlny. K jeho začátkům odkazuje kriminální snímek V plném slunci (tentýž příběh nedávno zpracoval americký film Talentovaný pan Ripley).

Delon
[Dva muži ve městě]

V Delonově filmografii převažují hrdinové nikoli rozvažující o smyslu bytí, nýbrž rozvášnění, plni pohybu a přímočaré akce. Zprvu se dokonce zdálo, že by se urostlý a mrštný herec mohl stát jakýmsi nástupcem Gérarda Philipa (aspoň soudě podle kostýmních snímků jako Černý tulipán nebo Zorro), avšak jeho doménou se posléze staly populární leč značně klišovité kriminální historky. Většinou jsme je mohli v kinech nebo na televizní obrazovce spatřit: Melodie podzemí, Sicilský klan, Samuraj, Dva muži ve městě, Smrt darebáka, Tři muži na zabití, Rváč, Kdo nastaví kůži...

Delon
[Borsalino a spol.]
Zpočátku se Delon věnoval uhlazeným, avšak bezohledným gangsterům (v častém partnerství s Jeanem Gabinem), později převládly postavy mužů, kteří byli téměř proti své vůli vrženi do víru vražedných úkladů. Jedno však měli společné: když se naštvali, bylo nejrozumnější klidit se jim z cesty. A dlužno dodat, že některé gangsterky dodnes patří k velmi zdařilým - třeba v Povídce o policajtovi dokázal načrtnout zajímavý lidský typ, rozhodě přesahující běžná žánrová klišé. Když Delon prožíval v 60. a 70. letech svá hvězdná léta, býval i notně žárlivý na své kolegy před kamerou. Pověstnými se staly hádky s Jeanem-Paulem Belmondem, s nímž poprvé vystupoval v Borsalinu, v jakém pořadí budou jejich jména uvedena a které bude napsáno větším písmem. Když však začal uvadat Delonův mladistvý zjev i jeho popularita, spojení s někdejším rivalem už žádný obrat nepřineslo.

Delon
[Nová vlna]
Ačkoli Delon stále patří mezi ceněné celebrity francouzské kinematografie (stejně jako jeho věčný sok Belmondo), pozornost publika je přece jen upřena na jiné osobnosti. Oproti Belmondovi se Delon musel vyrovnávat s jedním nedostatkem - nedokázal spontánně excelovat také v komediích jako klukovštější Bebel. Snaha přehrát se do stárnoucích, osudem jakoby usmýkaných hrdinů (Návrat Casanovy) nevyšla stejně jako několik pokusů o režírování (Kdo nastaví kůži, Rváč). Delon se v nich chtěl vrátit ke svým osvědčeným kriminálním modelům. Selhal však právě proto, že nebyl schopen je přiměřeně inovovat, že nedospěl dál než ke stínově nápodobě svých dávných hitů.

Že filmový svět chápe kariéru tohoto herce jako víceméně uzavřenou dokládá i čestný Zlatý medvěd za celoživotní tvorbu udělený Delonovi již v polovině 90. let na festivalu v Benátkách. Avšak ani sám Delon již dávno nespoléhá na svůj herecký věhlas: od 60. letech pošilhává po producentské činnosti, později své podnikatelské aktivity rozšířil na kosmetický průmysl a módní konfekci. I kdyby umělecká dráha Alaina Delona byla skutečně uzavřena, z množství hlušiny, kterou marnotratně rozhazoval mezi diváky, občas vysvitne opravdový skvost dokazující, že úspěch rozhodně nebyl náhodný, že komerční a v některých případech i umělecký potenciál dodnes nevyprchal.

V roce 2008 se k herectví vrátil po několikaleté pauze vrátil, aby v komedii Asterix a olympijské hry zosobnil Julia Césara. Roli si jaksepatří vychutnal...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.