Akční pecka Rychle a zběsile 8 plní kina rekordním způsobem

24. 4. 2017 - 14:08 | Novinky | Adam Homola

Akční pecka Rychle a zběsile 8 plní kina rekordním způsobem zdroj: tisková zpráva

Rychle a zběsile je fascinující série. Nejen že je zajímavé sledovat její příběhový vývoj, kdy je všechno díl od dílu víc a víc nesmyslné a přestřelené, ale pořád to dává smysl. Tedy samozřejmě jen v rámci velice širokých mantinelů série, která se bere příliš vážně na to, co vlastně je. Laťku šíleností se podařilo tvůrcům u osmého dílu posunout ještě o kus dál a diváci po něčem takovém pořád lační, jak dokazují tržby z kin.

Jen za první víkend se podařilo Rychle a zběsile 8 utržit 532 milionů dolarů, což je světový rekord. Dom a jeho parta tak překonala předchozího rekordmana, kterým bylo Star Wars: Síla se probouzí. Uvidíme, co na to řekne letos v prosinci Star Wars: Poslední z Jediů, ale těžko odhadovat, jestli se budou moct nové Star Wars těšit takové přízni čínského trhu, jako Rychle a zběsile 8. To si totiž v Číně vykoledovalo rovnou 190 milionů dolarů. Opět rekord a samozřejmě také největší čínský otvírák pro hollywoodský film ever.

Není ale všechno zlato co se třpytí a osmička přestává mít na růžích ustláno v Americe. Otevřela tam za 98 milionů dolarů, což je docela solidní sešup oproti sedmičce. Té se podařilo před dvěma lety otevřít za 142 milionů dolarů. Pravda, herci vám neumírají každý den a jakkoliv to může znít chladně, cynicky a kdovíjak hnusně, smrt Paula Walkera byla i mediální atrakcí a kontroverzní událostí, která Furious 7 pomohla přímo pohádkově. Herci se do toho také hezky opřeli a vedli emotivní PR kampaň, ze které film jen těžil.

Žádná podobná zásadní událost uvedení osmičky do kin neprovází, a tak bude zajímavé sledovat, jestli filmu nedojde po tak masivním prvním a vlastně i druhém víkendu dech. Zatím pořád nejúspěšnější sedmička se nakonec vyškrábala na 1,5 miliardy dolarů, což byl oproti šestce ohromný skok kupředu – ta udělala necelých 800 milionů dolarů.

zdroj: Cinemart

Osmička má ale nakročeno možná ještě dál. Všechno záleží jen na tom, jakou bude mít v kinech výdrž. O druhém víkendu sice samozřejmě padla o desítky procent, ale žádná velká konkurence se neobjevila (Strážci Galaxie vol. 2 se sice blíží, ale ještě tu nejsou) a film si tak mohl na své konto připsat další stovky milionů dolarů. Po dvou týdnech je tak Rychle a zběsile 8 celosvětově na 908 milionech, jak reportuje Box Office Mojo.

Miliarda padne za pár dnů a pak se uvidí, jestli se filmu podaří překonat 1,5 miliardy a sesadit tak sedmý díl z pozice nejúspěšnějšího dílu série. Pár zemí sice ještě zbývá a třeba takové Japonsko vlije držbám alespoň malou krev do žil, a tak by ta magická 1,5 miliarda mohla padnout. Z Ameriky toho už moc nepřiteče, spíš se tam cifra zastaví někde nad 200 miliony dolarů.

Kam dál?

Není žádným tajemstvím, že osmý díl není poslední. Devítka i desítka už oznámené jsou a mají i svá data premiér. Vin Diesel už před časem prozradil, že o jednotlivých filmech přemýšlí jako o trilogiích a jako jednu takovou právě rozplánoval i tu aktuální.

Pokud se něco nepokazí, uvidíme Rychle a zběsile 9 v dubnu 2019, zatímco Rychle a zběsile 10 v dubnu 2021. A pokud se oba nadcházející díly taky vyškrábou na miliardu a půl dolarů jen z kin, těžko si představit, že by to studio Universal po desítce celé zabalilo. Jestli přijde zase další trilogie s Dieselem teď samozřejmě ještě nevíme, ale klidně by se mohly dát do pohybu spin offy, o kterých se začíná spekulovat víc a víc.

Takový samostatný film s Rockem a Stathamem v hlavních rolí by bylo něco, po čem by fanoušci série určitě skočili. Studio by si potvrdilo, že k tomu Diesela nepotřebuje, Statham snad není ještě tak drahý a Rock by to na plakátech a v trailerech prodal svým masám. Plus by tam mohly mít menší role i jiní výlupci z hlavní série – třeba takový Tyrese Gibson, který už přišel o Transformers, by byl za takovou roli jistě rád.

Ale to už předbíhám zbytečně dopředu. Teď tu máme Rychle a zběsile 8 které žene lidi do kin způsobem, jakým by to filmu záviděla leckterá jiná velká značka.

Zdroje: Box Office Mojo

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.