A Love Song For Bobby Long

1. 6. 2005 - 10:25 | Téma | red

A Love Song For Bobby Long zdroj: tisková zpráva

John Travolta, Scarlett Johansson a Gabriel Macht září v názkorozpočtové jižanské tragikomedii Shainee Gabelové. "Kulisami blízké BOKOVCE, vším jiným mnohem dál." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie Ve svém celovečerním debutu, výborně obsazené jižanské tragikomedii A Love Song For Bobby Long, který produkovala i matka hlavní protagonistky, prokazuje Shainee Gabelové smysl pro atmosféru a vedení světoznámého ansámblu

Ve svém celovečerním debutu, výborně obsazené jižanské tragikomedii A Love Song For Bobby Long, který produkovala i matka hlavní protagonistky, prokazuje Shainee Gabelové smysl pro atmosféru a vedení světoznámého ansámblu.

A Love Song For Bobby Long má svým způsobem dost blízko k Bokovce (Sideways) Alexandera Paynea. Místo vinohradů bary okolo Magazine Street, místo vína vodka… ale ten pravý rozdíl je jinde: místo zakomplexovaného losera Milese v antisexuálním provedení Paula Giamattiho je tu nonkonformní ochmelka Bobby Long se sex-appealem vlčácky šedovlasého Johna Travolty.
S fešáckým slamákem na hlavě kráčí ulicemi New Orleansu, na jedné noze botu, na druhé pantofli a v ruce místo hole lahev.

A Love Song For Bobby Long „Čas nebyl s Bobbym Longem nikdy kamarád. Pletichařil proti němu, předstíral velkorysost a přitom ho obral o všechno kdykoliv jen mohl.“
Bobby Long býval profesorem angličtiny, idolem mládeže i žen. Jenže potom se mu věci vymkly z rukou a on spolu se svým bývalým studentem a romanopiscem Lawsonem (Gabriel Macht) skončil v polorozpadlém domě femme fatale všech neworleanských umělců, legendární zpěvačky Lorraine. Lorraine právě zemřela.

Na A Love Song For Bobby Long je nejsympatičtější ta bezstarostná atmosféra zašlého bonvivánství. Hrdinové žijí v tom rozverném alko-oparu, kdy kocovina není nikdy příliš velká a sklenice nikdy příliš prázdná a v barech na potkání hrají songy vašich milenek. Odpoledne se pečou buřty a Bobby Long s kytarou vzpomíná na své slavné dny.

A Love Song For Bobby Long Pak ale přijede Pursy. Dospívající Purslane Hominy (Scarlett Johansson, opět "krásná jako svítání", jak říká její největší tuzemský fanda Vojtěch Rynda), Lorrainina dcera. Žije na pokraji vztahu s džínovým vagabundem Leem na Floridě a její největší zábavou je přepínat kanály a ládovat se směsí M&M’s a burákové pomazánky Peter Pan, po které normálnímu člověku vypadnou zuby z dásní.
Když se Pursy dozví o matčině smrti, odjede jí do New Orleansu nejen na pohřeb, ale těší se na nový život v novém domově.
Protože se ale Pursy s matkou nikdy nebavila, neví nic o Bobbym a Lawsonovi. Bobby Pursy řekne, že Lorraine jim rozdělila dům na třetiny a hrdinka, která nemá co ztratit, se pokusí do různorodé domácnosti zapadnout. Že se s jejím příchodem změní osudy všech zúčastněných je nasnadě.

A Love Song For Bobby Long Směr, kterým se bude děj ubírat, je nasnadě také (touha-láska-minulost). Scénář, který Gabelová napsala na motivy románu Off Magazine Street Ronalda Everetta Cappse, sice na jedné straně bezstarostně cituje jednoho literáta za druhým, příběh samotný se ale rozvíjí až úpěnlivě učňovsky, s důrazem na rozvinutí všech zápletek, na uzavření všech linek, na osvětlení všech motivů.
Stejně tak některé podružné prvky jsou poněkud nadbytečné (Bobby je excentrik i bez toho, aby musel pít pivo v nafukovacím bazénku).

Naopak výjimečností snímku je obsazení. Nejde přitom jen o to, že se Gabelové podařilo sehnat Travoltu, Johannsonovou a Machta. Režisérka především dokázala hercům charaktery A Love Song For Bobby Long přiblížit tak, že opouštějí své obvyklé šarže, a tím pádem i když je člověk vidí na plátně pomalu třikrát do týdne, v A Love Song For Bobby Long jako kdyby je sledoval poprvé.
Ano i tady bude John Travolta tančit – ovšem v pantoflích. Ano, i zde se bude Scarlett Johansson nevinně usmívat ve chvíli, kdy vypadá jako princezna celého Vesmíru. Ve scéně s matčinými šaty je ale její sex-appeal konečně ženský a přímo botticellovsky sebevědomý.

Kamera Elliota Davise (Třináctka (Thirteen), Lords of Dogtown) balí barevně i kompozičně promyšlené záběry do retropastelových tónů a umocňuje tak nakažlivě příjemnou atmosféru filmu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.