75. narozeniny slaví ruský herec a režisér Oleg Tabakov

17. 8. 2010 - 14:10 | Téma | red

75. narozeniny slaví ruský herec a režisér Oleg Tabakov zdroj: tisková zpráva

Ruský herec a režisér Oleg Tabakov, který slaví své 75. narozeniny je považován za legendu ruského filmu i divadla. Za svou kariéru vytvořil přes 200 divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí a režíroval desítky inscenací.

Často hostuje v USA i po Evropě, své dlouholeté zkušenosti navíc předává studentům řady vysokých škol, včetně pražské DAMU. Na českých divadelních prknech se poprvé objevil v roce 1968 jako Chlestakov v Revizorovi v Činoherním klubu, v poslední letech v Praze několikrát hostovalo jeho divadlo Tabakerka.

Rodák ze Saratova a syn vojenské lékařky Tabakov začal divadlo hrát jako čtrnáctiletý pionýr; později byl členem komunistické strany, ale nakonec se z něj stal antikomunista. Absolvoval divadelní školu při slavném Moskevském uměleckém akademickém divadle (MCHAT) a v roce 1956 spoluzakládal divadlo Sovremennik (Současník). Z něj odešel v roce 1983 na scénu MCHAT, kde byl v roce 2000 jmenován uměleckým šéfem a o čtyři roky později ředitelem.

Ze široké škály Tabakovových rolí ční snímky Oblomov, Vojna a mír, Moskva slzám nevěří či Sviť, sviť, má hvězdo. Působivě ale hrál i fašistické pohlaváry, například velitele nacistické kontrarozvědky Waltera von Schellenberga v populárním seriálu Sedmnáct zastavení jara či velitele koncentračního tábora v českém dramatu Kukačka v temném lese, do něhož ho v roce 1984 obsadil režisér Antonín Moskalyk.

Československo i Českou republiku navštívil neúnavný cestovatel Tabakov mnohokrát. V roce 2008 převzal v Praze čestný doktorát DAMU za mimořádné mezinárodní zásluhy o rozvoj divadla a pro jeho blízký vztah k české divadelní kultuře. Tabakov je podruhé ženatý se svou bývalou studentkou a herečkou Marinou Zadinovou, s níž má syna Pavla (1995) a dceru Marii (2006). Z prvního manželství má syna Antona (1960) a dceru Alexandru (1966), oba jsou herci.

Více informací o Olegu Tabakovi včetně filmografie naleznete v jeho profilu na www.osobnosti.cz

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.