4 filmy, které by bez hurikánu Katrina nebyly stejné

17. 9. 2015 - 19:30 | Téma | Ladislav Loukota

4 filmy, které by bez hurikánu Katrina nebyly stejné zdroj: tisková zpráva

Je tomu deset let, co americké New Orleans zasáhl hurikán Katrina. Devastace, kterou městu způsobil, přišla na 80 miliard dolarů a dle nejčernějších odhadů více než 1800 obětí na životech. Ze střední Evropy se jeho ničivá síla přesto vnímá trochu obtížně. O stopě, kterou Katrina na Americe zanechala, však přesvědčivě vypovídá i několik filmů, které byly katastrofou přímo inspirovány nebo alespoň nápadně ovlivněny.  

Deja Vu
Akční sci-fi od Tonyho Scotta mělo tu smůlu, že jeho natáčení v New Orleans bylo zrovna na svém počátku, když Katrina v létě 2005 udeřila. Celé natáčení tak nejenže bylo odloženo, ale dokonce ve vzduchu visela otázka, zdali se film nepřesune někam jinam. Nakonec však filmaři celé poničení města i zdejší produkci využili ku prospěchu všech. Katrina byla zakomponována do děje jako katastrofa v pozadí zápletky i stavu některých lokací, štáb rovněž místní produkcí přispěl k ekonomicky zoufalé situaci bezprostředně po neštěstí.

zdroj: Archiv

Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Podobně tomu bylo i v případě Fincherova fiktivního životopisného filmu muži, který stárnul pozpátku. V ději netvoří Katrina nikterak významnou kličku. Ani při natáčení, které v New Orleans a jeho okolí začalo až rok po hurikánu, se dle slov Finchera devastace nepodepsala nikterak markantně. Konec Buttonova života je však tématicky přímo spjatý s příchodem hurikánu - ostatně spolu s hlavní ženskou postavou Daisy umírá Benjamin právě v době, kdy Katrina udeřila na město.

zdroj: Archiv

Špatnej polda
S čtyřletým odstupem od Katriny už začali filmaři hurikán do příběhů komponovat mnohem úžeji. Halucinogenní kriminálka Špatnej polda od Wenera Herzoga, v níž Nicolas Cage na dlouho dobou naposledy přehrává smysluplně, se totiž odehrávala během a přímo po zasažení města hurikánem. Metafora destrukce a rozkladu města přímo hrála do noty příběhu detektiva, který si to strmě šine přímo do náruče šílenství.

zdroj: Archiv

Divoká stvoření jižních krajin
Druhý snímek, v jehož ději tvoří Katrina nezastupitelnou roli, je pak oscarové dystopické drama Divoká stvoření jižních krajin od Benh Zeitlina. Namísto pohledu na město se soustřeďuje na odloučenou venkovskou komunitu čelící blížící se bouři. Byť je snímek do značné míry opředen fantaskní atmosférou, a hurikán samotný je Katrinou pouze inspirován, patří oscarová Divoká stvoření jižních krajin na vrchol toho, co filmový svět v návaznosti na Katrinu vytvořil.

 

 

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.