3 dny na zabití

16. 4. 2014 - 16:15 | Recenze | Vojtěch Karlík

3 dny na zabití zdroj: tisková zpráva

Další film z dílny Luca Bessona 3 dny na zabití zapadá do škatulky akčních filmů, které nemají žádný další přívlastek. Nesnaží se moralizovat, nenabízí vyšší umění, ale jsou prostě akční až do morku kostí. I když tentokrát se pár výstřelků najde, je to solidní průměrná jednohubka s Kevinem Costnerem v hlavní roli.

Liam Neeson a jeho akční výstřelek Taken zafungoval a stal se parádním sezónním trhákem. Navíc se ukázalo, že jde natočit takový snímek s menším rozpočtem a přesto do kina naláká dostatek diváků. Možná si v Bessonově EuropaCorp řekli, že Liam je již okoukaný, ale že by mohli zkusit na diváka podobný model. I vytáhli z divotvorného klobouku Kevina Costnera, který o velkou roli opravdu dlouho nezavadil a natočili schématický a průhledný film o agentovi v ohrožení, který zabijí, aby zachránil sám sebe a svoji rodinu. Světe div se, ono by to fungovalo, kdyby se režisér McG více držel akčního žánru a nepouštěl hlavního hrdinu příliš do komediální polohy. Protože Costner svými hláškami opravdu nerozesměje.

3-days-to-kill zdroj: tisková zpráva

Ethan Renner je (Costner) poslán coby čistič do Bělehradu, kde se má zúčastnit honu na hledaného teroristu. Jenže akce je vyzrazena díky agentce, kterou jeden z padouchů pozná. Následuje celkem dobře natočená přestřelka, která skončí střihem do nemocnice, kde Renner leží a dozvídá se, že má rakovinu a umírá. Tento rychlý veletoč mi ještě hodně dlouho vrtal v hlavě, ale rozhodl jsem nepátrat. Agenta před smrtí zachrání pohledná agentka Vivi, která chce jeho zkušenosti použít k dokončení úkolu a slibuje mu nějaký zázračný lék, který mu pomůže. Rychlé akční přesuny, střelba a občasné výskoky, to všechno stále i přes některé nepříliš šťastné scénáristické veletoče funguje. Problém nastává ve chvíli, kdy se na scéně objevuje Ethanova neposlušná dospívající dcera Zoey. Rodinný život agentů je samozřejmě vděčným tématem, které do jinak akční linky přidává možnost si na chvíli odpočinout. Problém je však v tom, že současně s dívkou se mění i celkové vyznění filmu, které rázem dostává punc nezvládnuté komedie.  

amber-heard-in-3-days-to-kill-movie-7 zdroj: tisková zpráva

Bohužel smích diváka nepřepadá jen ve chvíli, kdy hlavní hrdina řeší ve škole s ředitelkou špatné chování své dcery, ale například i v situacích, kdy by měl být napnutý. Postava agentky Vivi nebyla napsána špatně, ale zoufale zahrána. Amber Heard je urputná a zapálená, ale její rychlá jízda a sveřepý kukuč, který celou půlminutu v plné rychlosti vrhá na Ethana a nikoliv na silnici ucpanou auty, je prostě trapná. Takových chvilek po jejím boku zažijeme opravdu mnoho. No má tohle smysl?

3-days-to-kill-5 zdroj: tisková zpráva

U Taken jsem věděl, proč jede bývalý agent do Paříže a jeho cesta byla jednoduchá jako facka. Film si na nic nehrál! Tentokrát jsem musel i přemýšlet. A závěry, k nímž jsem však došel asi za pět minut, mne naštvaly v závěru filmu, když se ukázaly naprosto přesné. Ano, 3 dny na zabití jsou průhledným a předvídatelným snímkem, který však jako malé sousto na videu může docela dobře fungovat.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.