10 let zpátky - Vzpomeňte si na nejlepší filmy roku 2005

16. 1. 2015 - 21:30 | Téma | Vojtěch Karlík

10 let zpátky - Vzpomeňte si na nejlepší filmy roku 2005 zdroj: tisková zpráva

Pamatujete si ještě na filmy, na které jste vyrazili do kina před deseti lety? Připravili jsme pro vás takové menší ohlédnutí za nejlepšími filmovými hity roku 2005, které stojí za to vidět i v tom roce letošním. Schválně nám napište, jaké jsou vaše nejoblíbenější snímky. 

Deset let je docela krátké časové období. Ve filmovém průmyslu však jde o docela dlouhý časový úsek, během něhož se mohou měnit žánry a velké filmové hvězdy nemusí najednou nikoho zajímat. V souvislosti s vyhlášením nominací na letošní Oscary, vám nabízíme přehled nejzajímavějších filmů roku 2005.

Million Dollar Baby

zdroj: Archiv

Filmem roku při udílení Oscarů před deseti lety byl vyhlášen snímek Clinta Eastwooda Million Dollar Baby. Z tehdy začínající hvězdy Hillary Swankové udělal během krátké doby velkou hvězdu. Herečka získala také jednu sošku a Eastwood si odnesl Oscara za režii. Musíme přiznat, že i po deseti letech jde o velmi zdařilé boxerské drama, které sází hodně na emoce a stále to na nás všechny funguje. Film však paradoxně není typickým zástupcem pro rok 2005, vznikl totiž v roce předchozím.

Sin City - Město hříchu

zdroj: YouTube.com

Komiksový hit Roberta Rodrigueze, Franka Millera a Quentina Tarantina bavil nejen výborně napsaným scénářem, ale především svým vizuálním pojetím. Jessica Alba, Bruce Willis a Mickey Rourke uhranuli všechny fanoušky filmových adaptací úspěšných komiksů. Na pokračování jsme museli čekat hodně dlouho a mnoho z nás i nyní raději sáhne po prvním díle. Je totiž lepší.

Stopařův průvodce po Galaxii

zdroj: Archiv

Byl to první film podle slavné knihy, ale z pohledu filmového studia dopadl neslavně. Přesto jde o vynikající sci-fi komedii, která zasluhuje pozornost i deset let od své premiéry. Rozhodně nelze zapomenout na Artura Denta v podání vynikajícího Martina Freemana. Ten uplynulé roky bojuje se skřety jako Bilbo Pytlík v Hobitovi.

Dějiny násilí

zdroj: Archiv

Film Davida Cronenberga sbíral v době vzniku kritiky kladné i záporné. S odstupem času je však film o chlápkovi, co vezme spravedlnost do svých rukou a jde postřílet chlápky ze své minulosti, výborně napsaným thrillerem. V hlavní roli se objevil Viggo Mortensen. Jeho Tom Stall je mužem dvou tváří. S tou mafiánskou se nechcete potkat. S filmem však ano, rozhodně neprohloupíte.

Hustle & Flow 

zdroj: Archiv

U nás málo známý hudební film o pasákovi, který potká starého známého a společně (ještě tedy s jednou prostitutkou) udělají hiphopový hit. Je to trochu romantika na ruby, ale je to zábavné. Navíc se zde v opravdu výborné roli objevuje Terrence Howard

Čtyři bratři

zdroj: Archiv

John Singleton natočil solidní rubačku s Markem Wahlbergem v hlavní roli. On a jeho tři černí bráškové se rozhodnou pomstít za vraždu své adoptivní matky. I dnes jde o solidní thriller s prvky komedie.

Star Wars: Pomsta Sithu

zdroj: Archiv

Máte nějaké výhrady?

Walk the Line

zdroj: Archiv

Joaquin Phoenix roli Johnnyho Cashe je úžasný a dokonce výborně i zpívá. Pokud máte rádi herce, nebo nedávno zesnulého zpěváka, film je nutné vidět.

Válka světů

zdroj: Archiv

Moc dobře si pamatuji, jak dávali novináři Spielberovi na frak za to, že sci-fi natočil takhle a ne jinak. Že se tam nehodí Tom Cruise a že to mělo skončit úplně jinak. Deset let poté je to stále v televizi reprízovaný snímek a je dobrý.

Madagaskar

zdroj: Archiv

Napadlo by vás, že od úspěšného Madagaskaru uplynulo deset let? To znamená, že šestiletý cápek, co byl na pohádce v kině s rodiči je dnes šestnáctiletým hajzlíkem, který má myšlenky na úplně jiné věci. Film však na ty nejmenší stále zabírá.

Zdroje: Vlastní , YouTube

ČLÁNKY O FILMU

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

Osvěžte si před zhlédnutím Poslední z Jediů hlavní události Star Wars

13. 12. 2017 | Novinky | Adam Homola

Jakkoliv tvůrci z LucasFilmu osekali oficiální kánon o hromadu věcí, pořád je v něm mnohem víc, než jen samotné filmy. Těch je v tuto chvíli devět: původní trilogie, prequelová trilogie, dvě nová pokračování a Rogue One.
Hvězdné války, které nebyly: v čem se lišil Lucasův náčrt Nové naděje od filmu

Hvězdné války, které nebyly: v čem se lišil Lucasův náčrt Nové naděje od filmu

28. 11. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Od odhalení Vadera jako Lukova otce po nezvyklé pojmenování prvního filmu v řadě jako “Episoda IV” doprovází sérii Hvězdné války celá řada legend spojených s tím, jak perfektně je tatínek George Lucas naplánoval dopředu. Pohled na to, jak komplikovaně vznikal scénář prvního filmu, však naznačuje zcela jiný obrázek. Seznamte se s příběhy Hvězdných válek, jak mohly skončit na plátně – než je George Lucas překoval do nám známé podoby. 
Star Wars slaví - podívejte se, co víme o Síle se probouzí

Star Wars slaví - podívejte se, co víme o Síle se probouzí

4. 5. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

V roce 2005 to vypadalo, že Star Wars jsou definitivně v koncích. S Anakina Skywalkera se konečně stal v nejtemnějším díle ságy Darth Vader a George Lucas se netajil s tím, že s Hvězdnými válkami končí. Úvodní trilogie skončila. O deset let později se celý svět těší na sedmý díl a další filmy z vesmírného univerza, které se poprvé objevilo na plátnech už v roce 1977.
Star Wars: The Force Awakens - první trailer je venku

Star Wars: The Force Awakens - první trailer je venku

28. 11. 2014 | Novinky | Vojtěch Karlík

Tak a je to venku! Dlouho očekávaný a slibovaný trailer nového pokračování Hvězdných válek je venku. Podívejte se na náznaky toho, jak bude vypadat asi nejdůležitější filmová premiéra roku 2015.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.